Egy hét alatt 170 milliárdért vettek állampapírt a magyarok, már nem a prémium a legnépszerűbb

2024. február 26. – 16:21

Másolás

Vágólapra másolva

172 milliárd forintért vásároltak a magyarok a múlt héten a lakossági állampapírokból – írja az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) friss közleménye. Ez idén eddig messze a legmagasabb érték, ami minden bizonnyal annak köszönhető, hogy múlt héten egy jó nagy adag kamatot fizetett ki az ÁKK a prémium állampapírok után. Vagyis sokan valószínűleg amint megkapták a kamatokat, rögtön új állampapírokat vettek belőle.

Az ÁKK most és a következő hónapokban ezermilliárdos nagyságrendben fizet ki kamatokat az állampapírok után, és még kérdés, hogy az emberek ebből mennyit raknak megint állampapírba, és mennyit fektetnek másba, vagy költenek el. Ezt majd később látni fogjuk, de a múlt heti 170 milliárdos vételi mennyiség arra utal, hogy sokan választják ismét az állampapírt.

Ezen a ponton viszont ennél érdekesebb, hogy milyen sorozatot vesznek most a befektetők. Tavaly novemberig az inflációkövető, prémium állampapír volt a nyerő, amivel most nagyon sokat, akár 18-19 százalékot is lehet keresni. Ilyet viszont most már nem lehet kapni, a most elérhető prémium sorozat a következő kicsit több mint egy évben fix 7,9 százalékot kamatozik. Felmerül tehát, hogy megérheti mást venni, amire a magyarok most ezt a választ adták:

Az ábrán látszik, hogy az állampapírok közötti versenyt múlt héten már 56,7 milliárdos eladással a Fix Magyar Állampapír nyerte meg. Ez egy három éves lejáratú sorozat, ami ez alatt az idő alatt végig 7 százalékos kamatot fizet.

Második helyen a prémium állampapír végzett 46,5 milliárdos eladással. Ez most 7,9 százalékot fizet, jövő áprilistól pedig az előző évi infláció felett 0,5 százalék kamatprémiumot ad. Harmadik 37,9 milliárddal az egyéves állampapír lett, ami most 6,5 százalékos kamatot fizet. De majdnem 20 milliárd forint ment el a bónusz állampapírból és 12 kincstári takarékjegyből is.

Vagyis míg tavaly teljesen egyértelmű volt, hogy aki tud, az prémium állampapírt vásárolt, addig most már megoszlik a kereslet a különböző konstrukciók között. A FixMÁP elsősége mégis azért figyelemre méltó, mert ezt a fajta állampapírt kevesebb mint két hónapja, január elején vezették be, így nem ismerhetik annyian, mint a többi sorozatot.

Arról, hogy mibe fektessük az állampapírok után most kifizetett kamatokat, legutóbb a Telex Podcastban Brückner Gergő kollégánk gazdasági elemzőkkel beszélgetett:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!