Az ársapkák inkább csak rontottak a helyzeten, állapította meg a jegybank az inflációról

2024. február 24. – 21:08

Másolás

Vágólapra másolva

„Az ársapkák nem segítették az élelmiszerinfláció visszafogását” – állapította meg „A hazai élelmiszerinfláció mögött meghúzódó tényezők” című, szerdán publikált tanulmányában (.pdf) a Magyar Nemzeti Bank. Arra jutottak, hogy az árstop időszakában valójában az ársapkák „piactorzító hatásai kerültek előtérbe”, ezáltal nőtt a hazai és a régiós élelmiszer-infláció különbsége.

Sikeresebbnek bizonyult az árfigyelő rendszer bevezetése, mert az erősítette a vállalatok közötti versenyt, ezzel érdemben segítette az élelmiszer-infláció enyhítését, írták. Az árstop kudarcát szerintük az okozta, hogy az árstopos élelmiszereken elszenvedett veszteségeiket a vállalatok más termékek áremelésével kompenzálták.

A valóságban persze más termékek áremelkedéséhez organikusan is hozzájárult az árstop, például azzal, hogy a 2,8 százalékos tej árát rögzítette a kormány, az a sajtok árának emelkedését okozta, mert a lakosság inkább a közepes zsírtartalmú tejet vásárolta a sovány tej helyett, így több tejzsírt fogyasztott tej formájában, ez a kieső mennyiség pedig drágította a sajtok árát, amelyek javarészt tejzsírból állnak.

Inflációgerjesztő hatása volt még a jegybank szerint a kiskereskedelemre kivetett különadónak is.

Szintén gerjesztette az inflációt a forintárfolyam esése, mert annak hatását az MNB tanulmánya szerint a Covid-járványt követő keresletnövekedés időszakában „könnyebben tudták érvényesíteni” a vállalatok. Végül megfigyelték azt a közgazdaságtani alapösszefüggést is, hogy az emelkedő árak miatt visszaeső fogyasztás végső soron csökkentette az inflációt.

Ezek a kritikus megjegyzések amúgy a nyitó- és fedlappal és köztes borítóképekkel együtt 35 oldalas tanulmány 28. oldalán kezdődnek, az előtt még „profitvezérelt inflációról” írtak a jegybanki elemzők, akármit is jelentsen ez a kifejezés. Mindazonáltal a tanulmány korábbi fejezeteibe is kerültek kritikus megállapítások. Például az, hogy a hazai élelmiszerárak „érzékenyebben reagálnak a nemzetközi költségsokkokra”, mind a térség vagy az unió többi országa. Ennek okait aztán nem tárták fel, csak megfigyelték, hogy ez történelmileg is így volt, és az ipari termelésre is jellemző – lényegében abból fakad, hogy a magyar kicsi, nyitott gazdaság, mely termelésében nagyban hagyatkozik importált javakra.

Az Európában rekordszintű magyar infláció egyik okaként „a nemzetközi viszonylatban magas vállalati energiaárakat” is felemlegették, melyekben persze szerepe van annak, hogy a szolgáltatók a lakosságnak csak államilag szabályozott, az energiaválság idején kifejezetten nyomott áron adhatták az energiát, így a veszteségeiket a vállalati energiaárakon tudták behozni.

A jegybank adatai szerint amúgy a kenyér, a tejtermékek, az olajok és zsírok, a zöldség és gyümölcs, illetve a bővebben ki nem fejtett „egyéb élelmiszerek” ára haladja meg az európai átlagot – amitől csak a hal és a hús ára, illetve az e tekintetben szintén nehezen értelmezhető „élelmiszerek” ára maradt csak el. Összességében 2021 júniusától 2023 decemberéig 56,3 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak Magyarországon, messze meghaladva minden más EU-tagállamét. Az uniós átlag 23,4 százalékos emelkedés volt ugyanebben az időszakban, Kelet-Közép-Európa országaiban pedig 36,4 százalék. Ezért is lehet, hogy a térség országaihoz mérten Magyarországon az élelmiszerárak emelkedése miatt volt magasabb az infláció.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!