Százmilliós bírságot kapott piaci manipuláció miatt a Kulcs-Soft alapítója

2024. február 20. – 12:37

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 millió forintos bírságot szabott ki a Klucs-Soft Nyrt. alapítójára, az igazgatóság jelenlegi elnökére tiltott piaci manipuláció miatt – áll az MNB keddi közleményében.

A közlemény szerint az alapító több módon is manipulálta a tőkepiacot, így félrevezető, hamis jelzést adott a befektetőknek a Kulcs-Soft részvényeinek valós piaci megítéléséről. Az MNB tiltott piacbefolyásolás bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen.

Az MNB szerint a Kulcs-Soft alapítója több hónapon át kezdeményezett nagyszámú vételi ügyletet, amivel hatszorosára növelte a részvények átlagos napi kereskedelmi forgalmát. A jegybank által vizsgált időszakban 97 százalékos kumulált emelkedés történt a Kulcs-Soft-részvények árfolyamában. Emellett a kezdőlökés elnevezésű manipulációs módszerrel is élt, ami azt jelenti, hogy nyitáskor olyan nagy volumenű megbízásokat adott be, amik tényleges teljesülése az átlagos kereskedelmi mennyiség alapján kizárt volt. Egyszer a záróárat is manipulálta, méghozzá úgy, hogy a kereskedési nap végén adott egy, a valós árnál magasabb eladási ajánlatot.

„Mindezek nyomán az MNB a magánszemélynek megtiltotta a piaci manipulációra vonatkozó jogszabályi rendelkezések ismételt megsértését és 100 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki rá. A felügyelet emellett 1 évig elérhető nyilvános figyelmeztetést is közzétesz honlapján” – áll a közleményben.

Tiltott piaci manipuláció miatt az MNB 2022 júliusában egyszer már 30 millió forintos bírságot szabott ki ugyanerre a magánszemélyre, és akkor is „megtiltotta a piaci manipulációra vonatkozó jogszabályi rendelkezések ismételt megsértését”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!