10-10 milliós bírságot szabott ki a jegybank az Erste és az MBH Bankra

2024. február 19. – 09:46

Másolás

Vágólapra másolva

Az MNB 10-10 millió forint bírságot szabott ki az Erste Bankra és az MBH Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és – megfelelő eljárásokkal, kontrollokkal való – csökkentése kapcsán feltárt hiányosságok miatt – közölte a jegybank hétfőn. A közlemény szerint az MNB három banknál, az Ersténél, az MBH-nál és a CIB-nél végzett vizsgálatokat, azt akarta feltárni, hogy a bankok elég alaposan járnak-e el a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenységük során.

A vizsgálat 2022. január 1-jéig visszamenőleg zajlott, az Ersténél és az MBH-nál hiányosságokat talált, jogsértő volt például, hogy a két bank a belső ellenőrző és információs rendszer által generált jelzéseket késve, nem határidőben dolgozta fel.

A feltárt problémák miatt az MNB az Erste Bankra és az MBH Bankra 10-10 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki, és kötelezte azokat a határozatban foglalt határidőkkel – a döntéshozó testületek által jóváhagyott, dokumentált módon – a feltárt hiányosságok kijavítására – közölte a jegybank. Súlyosbító körülményként értékelte az MNB a bankok piaci részesedését, a jogsértések súlyát, valamint a mulasztással előidézett kockázat magas fokát.

A vizsgálat a CIB Banknál nem tárt fel jogsértést az MNB, ott az eljárást meg is szüntette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!