Vizsgálatot kezdeményezett Brüsszel a Budapest-Belgrád-vasút építésében érdekelt kínai cég leányvállalatával szemben

2024. február 19. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

Potenciálisan piactorzító támogatások ügyében kezdeményezett vizsgálatot az Európai Bizottság a kínai CRRC Qingdao Sifang Locomotive ellen, mely az az állami tulajdonú CRRC Corporation leányvállalata, írja a Portfolio. A CRRC Coorporation a Budapest–Belgrád-vasútvonal építésében is érdekelt.

A Bizottság pénteken jelentette be, hogy a külföldi támogatásokról szóló rendelet (Foreign Subsidies Regulation) alapján megindítja első eljárását a leányvállalat ellen. Azután jutottak erre, hogy lefolytattak egy előzetes vizsgálatot Brüsszelben, melyben arra a megállapításra jutottak, hogy az anyacégnek a kínai központi költségvetésből adott állami támogatások versenyelőnyhöz juttatták a céget.

A vállalatoknak be kell jelenteniük az uniós közbeszerzési pályázatokat bizonyos összegek fölött, és akkor, ha a vállalat a bejelentést megelőző három éven belül legalább 4 millió euró külföldi támogatásban részesült. A vizsgálat során azt nézik majd meg, hogy a vállalatnak nyújtott ilyen jellegű pénzügyi támogatás tisztességtelen előnnyel járt-e számukra és torzította-e a piacot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!