Kutyának sem kell a prémium állampapír, amióta teljesen lerontották a kamatozását

2024. február 19. – 16:06

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint egyéves mélypontra süllyedt a prémium állampapírok eladott mennyisége a február 12. és 18. közötti hetedik héten – derül ki az Államadósság-kezelő Központ ÁKK) közleményéből. Eszerint ezen a héten csak 7 milliárdot adtak el ebből a típusú állampapírból, miközben tavaly volt olyan, hogy egy hét alatt 189 milliárd ment el elődjéből.

A kereslet visszaesése egyértelműen összefüggésben van azzal, hogy az ÁKK tavaly nyár óta fokozatosan rontotta a prémium papírok kamatozását. Ezek a sorozatok nagyon sokáig az előző évi infláció fölött 1,5, majd 1, majd 0,25 százalék kamatprémiumot fizettek. November végén aztán ezt megszüntették, és bevezettek egy olyan hibrid sorozatot, amely az első másfél évben fix 9,9 százalék kamatot fizet, ezt aztán február elején tovább rontották, a most elérhető 2032/J sorozat az első időszakban már csak fix 7,9 százalékot fizet.

Ez nem sokkal több, mint amennyit a 3 éves, fix kamatozású FixMÁP ad (7 százalék), de még az egyéves 1MÁP 6,5 százalékos kamatozásától sincs messze. Ráadásul ha idéntől alacsonyabb lesz az infláció, akkor az inflációkövető papírok kamatozása jövő évtől jelentősen romolhat.

Ez látszik meg most az eredményeken, amelyek szerint a február eleji utolsó váltás után nagyon rég nem látott mélységbe zuhant az eladott prémium állampapírok mennyisége:

Az ábrán látszik, hogy az értékesített állampapírok összmennyisége is jelentősen csökkent, vagyis a kereslet nem ment át (azonnal) a többi típusú állampapír felé. A következő hónapokban egyébként ezermilliárdos nagyságrendben fizet kamatokat az állam az állampapírok után, arról, hogy ezt mibe lehet vagy mibe érdemes fektetni, legutóbbi Téma Podcastban is szó volt:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!