Trükközhetett a Pfizer, hogy késleltesse az általa gyártott gyógyszer olcsóbb verziójának megjelenését

2024. február 15. – 10:22

Másolás

Vágólapra másolva

A Pfizer beleegyezett, hogy 93 millió dollárt (nagyjából 33,7 milliárd forintot) fizet a gyógyszer-nagykereskedők trösztellenes kereseteinek rendezésére. A gyógyszeripari óriásvállalatot azzal vádolták meg, hogy összejátszott az indiai Ranbaxy Laboratories nevű gyógyszergyártó céggel a Pfizer koleszterincsökkentő gyógyszerének olcsóbb, generikus változatainak késleltetése érdekében – írja a Reuters.

A Pfizer 1997-ben dobta piacra a készítményt, ami több mint 130 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le 14 év alatt.

A gyógyszerforgalmazók több mint tíz éve indítottak pert a Pfizer ellen. Azt állították, hogy a gyógyszergyártó csalárd módon próbálta kiterjeszteni az atorvasztatin hatóanyagú gyógyszerre vonatkozó szabadalmi jogait. Azzal vádolták a vállalatot, hogy fizetett a Ranbaxynak, hogy késleltesse a gyógyszer generikus változatának bevezetését, és hogy színlelt pereskedést folytatott a Ranbaxyval a gyógyszerrel kapcsolatban.

A Pfizer által javasolt egyezség – amennyiben a bíró jóváhagyja – több mint egy évtizedes pereskedés végére tehet pontot. A Pfizer egyébként nem ismerte el a felelősségét, közleményében a vádakat tényszerűen és jogilag alaptalannak nevezte. Az egyezség „tisztességes, ésszerű és a legjobb módja a peres ügy megoldásának” – írta a vállalat.

A gyógyszer forgalmazói szerdán hozták nyilvánosságra a megállapodás részleteit. A Ranbaxy ellen folytatódik a peres eljárás. A Ranbaxyt 2014-ben felvásárló Sun Pharma nem válaszolt az üggyel kapcsolatos megkeresésre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!