Az Airbnb-ről lassan eltűnhetnek a takarítási díjak

2024. február 14. – 04:39

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre kevesebb helyen tünteti fel külön a takarítás díját az Airbnb átláthatóbb árazás céljából, írja a TechCrunch. A tavalyi év eleje óta, amikor a cég minden költséget magában foglaló árakat kezdett mutatni a vendégeknek egy ingatlan foglalásakor, csaknem 300 000 kiadó helyszín törölte vagy csökkentette a takarítási díjat. Jelenleg az aktív hirdetések közel 40 százaléka már nem számít fel külön takarítási díjat.

A takarítási díj azért lehet visszás, mert egy-egy jó áron hirdetett szállást akár több ezer forinttal is feljebb tornázhat, úgy, hogy azt a meghirdetett áron felül számolja. Az ügyféloldalon ezek a takarítási díjak régóta csalódást okoztak, sok lakáskiadó trükközött is vele, hogy egy olcsó ajánlathoz irreálisan magas takarítást számolt fel.

„Szeretnénk, hogy a vendégeknek ne kelljen indokolatlanul fizetniük olyan dolgokért, mint például az ágyneműcsere, -mosás vagy a porszívózás, amikor elhagyják az Airbnb-t” – mondta korábban az Airbnb. „De úgy gondoljuk, ésszerű megkérni a vendégeket, hogy kapcsolják le a villanyt, dobják ki az ételt a szemétbe, és zárják be az ajtókat – akárcsak saját otthonuk elhagyásakor.”

Az Airbnb szerint az egy hálószobás ingatlanok átlagos egy éjszakára vonatkozó ára idén 41 ezer forint, ami 2 százalékkal alacsonyabb a tavalyi évhez képest, míg a cég szerint a szállodai árak 7 százalékkal, átlagosan 53 ezer forintra emelkedtek ebben az időszakban. Összességében az Airbnb 17 százalékkal, 2,2 milliárd dollárra növelte negyedéves bevételét az előző év ugyanezen időszakához képest. Az 1 milliárd dolláros egyszeri adóköltség miatt azonban a cég 349 millió dollárt veszített a negyedévben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!