Durván visszaestek tavaly az állami beruházások, lehúzták az építőipart is

2024. február 13. – 13:31

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly 2869 milliárd forint összértékben folytattak le eredményes közbeszerzéseket a magyarországi ajánlatkérők, ez alig kétharmada az előző évi rekordösszegű 4590 milliárd forintnak, az eljárások száma azonban minimálisan emelkedett – mondta Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke évértékelő sajtótájékoztatóján.

A magyarországi ajánlatkérők 2023-ban 7964 közbeszerzési eljárást folytattak le, amely 70 darabbal haladja meg az előző évit.

Az MTI tudósítása szerint a közbeszerzési összérték visszaesését az építőipari beruházások csökkenése okozta, ezek értékben több mint 66 százalékkal 910 milliárd forintra estek, az eljárások száma azonban csak minimálisan csökkent, 2975 darabról 2918-ra.

A beszerzési tárgyak szerinti megoszlásban, darabszámban az építőipari beruházások adták az összes közbeszerzés 36,7 százalékát. Az eljárások valamivel több mint egyharmada (35,3 százalék) volt árubeszerzés, ugyanakkor az értéket tekintve e kategória aránya az előző évi kétszeresére, az összes megrendelés 41 százalékára nőtt.

„A közbeszerzési eljárások 28 százalékát, értékben a negyedét adták a szolgáltatás-megrendelések tavaly” – sorolta Kovács László.

A mikro-, kis- és közepes vállalkozások továbbra is jól teljesítenek a hazai közbeszerzéseken. A gazdasági nehézségek ellenére 100 eljárásból 80-at (80,3 százalék) a kkv-k nyertek el, értékarányosan részesedésük 58,2 százalékra emelkedett az előző évi 50,1 százalékról. Ugyanakkor a kis cégek által elnyert közbeszerzések értéke a piac visszaesésével párhuzamosan a 2022-es 2302 milliárd forintról 1669 milliárd forintra csökkent.

Tavaly átlagosan 7,6 ajánlat jutott egy közbeszerzési eljárásra, vagyis egy eljárás esetén mintegy 8 ajánlatból lehetett kiválasztani a legjobbat. Ez az érték meghaladja az elmúlt öt év 6,6 darabos átlagát, ami szintén a közbeszerzési piacon fennálló versenyhelyzet erősödését jelzi.

A Közbeszerzési Hatóság elnöke az ellenőrzésről kiemelte: tavaly 27 316 darab hirdetményre rekordszámú, 28 441 hiánypótlási felhívás jutott. A hatóság száz alkalommal ellenőrizte közbeszerzések jogszerű teljesítését, összhangban éves ellenőrzési tervével. A lefolyatott ellenőrzések 46 százaléka építőipari beruházásokat, 29 százaléka árubeszerzést, 25 százaléka szolgáltatás-megrendelést érintett.
Tavaly csökkent a hatóság által kezdeményezett jogorvoslatok száma, ezzel ellentétesen viszont több eljárást indítottak gazdasági szereplők, ami a piaci verseny intenzitását jelzi – fogalmazott Kovács László.

„A jogorvoslatok száma tavaly 12 százalékkal, 598-ra emelkedett, a kiszabott bírság összege a 2022-es 734 millió forintról 630 millió forintra csökkent” – ismertette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!