Rendesen megdrágulhat a csoki, rekordot döntött a kakaó globális ára

2024. február 9. – 07:28

Másolás

Vágólapra másolva

Globális rekordot döntött a kakaó ára, a száraz időjárás károsítja a nyugat-afrikai termést, írja a BBC. A New York-i nyersanyagpiacon a kakaó ára új történelmi csúcsot ért el csütörtökön, tonnánként 5874 dollárt. Ez az összeg nagyjából a duplája a tavalyinak.

Csütörtökön a világ egyik legnagyobb csokoládégyártója, a Hershey figyelmeztetett: „a kakaó történelmi árai várhatóan korlátozzák az idei bevételnövekedést”. A cég vezérigazgatója, Michele Buck azt sem zárta ki, hogy árakat emel az ügyfeleknek. „Tekintettel arra, hogy hol állnak a kakaóárak jelenleg, az összes eszközt, beleértve az árképzést is, felhasználjuk az üzlet irányítására” – mondta.

A múlt hónapban a Mondelez, a Cadbury márka mögött álló vállalat az összetevők növekvő költségeit jelölte meg a következő év egyik kihívásaként.

A kakaóárakat a nyugat-afrikai rossz termésátlag emelte, a terület a világ kakaókínálatának nagy részét termeli. Az El Niño időjárási jelenség szárazabb időjárást okozott Ghánában és Elefántcsontparton, amelyek a világ legnagyobb kakaóbab-termelői.

Az éghajlatváltozás okozta magasabb hőmérséklet és a csapadékmintázatok eltolódása szintén hatással lehet a terméshozamra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!