Állami pénzzel megtolt szállodaberuházásokat igazgatnak a katolikusok

2024. február 7. – 10:21

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt években több szállodaberuházást is indított a Magyar Katolikus Egyház több egyházmegyéje, az ingatlanok vásárlására, felújítására és bővítésekre kb. 12 milliárd forint állami támogatást használtak fel összességében – írja a 24.hu. A lap szerint az új üzletágat jellemzően nem külön vállalkozásként, hanem egyházi szervezetbe olvasztva üzemeltetik.

Példaként említették a Dobogókőn nemrég megnyitott Cardoner Hotel és Konferenciaközpontot, amit a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya többéves felújítás után nyitott meg. Az átalakítás és modernizálás 3,5 milliárd forintba került, és a jezsuiták az általuk létrehozott Cardoner Kft. nevű céget bízták meg azzal, hogy megfelelően működtesse a házat. A jezsuiták a rendszerváltás után kárpótlásként kapták meg az ingatlant egy zugligeti épületért cserébe. A lapnak a cég ügyvezetője azt írta, hogy a rendtartomány a saját forrásaiból költött kb. 600 millió forintot az elmúlt évtizedek alatt a hotelre, amit kiegészítettek a jezsuitáknak nyújtott állami támogatás, a Csávossy Program keretéből. A cég adózott jövedelme a jezsuita rendtartományé lesz.

A bencés rend is nyitott hotelt, ők 2020-ban, miután Pannonhalmi Főapátság 1,4 milliárd forint állami támogatást kapott az óvárosi rendház felújítására. A Benedict Hotel nyitásakor, írja a 24.hu, azt közölték, hogy az épületben nemcsak turisták, hanem a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete vendégprofesszorai, hallgatói is megszállhatnak majd. Az épület felújítását a KRAFT-program keretében támogatta a kormány. A szálloda menedzselését ugyan egy profi szállodaipari cég, az Accent Hotelt Solutions Kft. menedzseli, de még nem sikerült nyereségessé tenni azt, és 2022 októberében be is kellett zárják az elszálló energiaárak miatt.

A Veszprémi Érsekséghez is kötődik egy felújítás: két éve 40 milliárd forintos állami támogatással kezdtek átalakításba a veszprémi várban, mellette pedig megvették a Séd-patak partján álló Hotel Gizellát, ami az azt üzemeltető céggel, a DC Capital Kft.-vel együtt került a birtokukba. A hotel egyébként korábban a Kisfaludy 2030 állami turizmusfejlesztő programból 57 millió forintot nyert el kapacitásbővítésre és arculatváltásra. A veszprémi főegyházmegyét kereste a lap, hogy mire használják fel a hotel bevételeit, de nem reagáltak a kérdésekre.

A 24.hu cikke szerint az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéhez, a Szombathelyi Egyházmegyéhez, valamint Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez is fűződnek hasonló szállodaberuházások.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!