Karácsonykor kicsit több pénzt szórtunk el a boltokban, de még így se értük utol tavalyi önmagunkat

2024. február 6. – 10:20

Másolás

Vágólapra másolva

2023. decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene 1,0, naptárhatástól megtisztítva 0,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – derül ki a KSH jelentéséből.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 1,4 százalékkal bővült az előző hónaphoz viszonyítva.

Decemberben többet költöttünk élelmiszerre és üzemanyagra, szinte minden máson viszont továbbra is spóroltunk. Kivéve a gyógyszereket:

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 1,3 százalékkal nőtt a forgalom. Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,4%-kal emelkedett, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,5%-kal csökkent.
  • Az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,8 százalékkal nőtt a forgalom.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,0%-kal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 6,5 százalékkal nőtt, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 2,5, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 4,7, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 6,0, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 8,9, a használtcikk-üzletekben 15 százalékkal kisebb lett.
  • Karácsony ide vagy oda, a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene is 2,7 százalékkal csökkent.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,2 százalékkal nőttek.

2023-ban a kiskereskedelmi forgalom volumene 7,9 százalékkal volt kisebb az előző évinél. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 19,5 százalékkal esett vissza az értékesítés volumene.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!