A vidéki városokban 30 százalékkal drágultak tavaly az albérletek

2024. február 6. – 17:09

Másolás

Vágólapra másolva

Egy év alatt 30 százalékkal nőtt az átlagos havi bérleti díj a vidéki városokban – ez derült ki az Otthon Centrum elemzéséből. A százezer főnél népesebb vidéki városokban az előző évben 168 ezer forint volt a lakások átlagos bérleti díja.

A budapesti téglalakások átlagos havi bérleti díja 235 ezer forint volt tavaly, ami 14,1 százalékkal magasabb a 2022-es átlag értéknél.

Továbbra is a főváros V. kerületében a legdrágább bérelni, a panellakás pedig még mindig a legolcsóbb opció. Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető elmondta, az V. kerületben volt a legdrágább a bérlakás, átlagosan 321 ezer forintot kértek a bérbeadók. Ennél valamivel kedvezőbb a havi bérleti díj átlag értéke a VI. kerületben (298 ezer forint), majd a II. kerület (294 ezer) és az I. kerület (284 ezer forint) a sorrend.

A budai és belvárosi kerületek többsége a 200-250 ezer forint közötti ártartományban mozog. A legdrágább a XII. kerület (247 ezer forint), majd a XIII. kerület következik (241 ezer forint). Jelentős a kereslet az egyetemek környékén a XI. kerületben, itt már 236 ezer forintos havi bérleti díj jellemző, ahogy a IX. kerületben és Óbudán is. A legolcsóbb városrész a belvárosban a VII. és VIII. kerület (200 ezer forint). A külső pesti városrészekben 173 ezer forint körül alakul az átlagos havi bérleti díj, így ezek az Otthon Centrum szerint alternatívát azoknak, akik kiszorulnak a belvárosi bérlakáspiacról.

A nagyobb vidéki városokban 168 ezer forintos átlagos havi bérleti díj az irányadó. Tavaly is Székesfehérvár volt a legdrágább, a havi lakbér átlag értéke 210 ezer forint, majd Győr következik 190 ezer forinttal. Ebben a két városban drágultak leginkább az albérletek. Szegeden, Miskolcon és Debrecenben 145-160 ezer forint az átlag érték, ami 10 százalék alatti növekedést jelent.

A panellakások bérleti díja továbbra is kedvezőbb a téglalakással szemben, és minél nagyobb a panellakás, annál nagyobb az árelőnye az említett ingatlantípushoz képest. Budán és a belvárosban 200 ezer forintos átlag értéken lehetett panelben lakást bérelni, míg a pesti külső kerületekben 156 ezer forint az átlag. A régiós központokban már csak 125 ezer, a kisebb megyei jogú városokban 120 ezer forint volt tavaly az átlagos havi bérleti díj.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!