Idén bajba kerülhetnek a babavárósok és azok, akik a napi kiadások miatt vettek fel hitelt

2024. február 5. – 09:12

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre kevesebb lakossági adós szerepel a banki feketelistán. Márpedig az idén nagy a kockázat, hiszen tavaly magas kamat mellett sokan vettek fel hitelt napi kiadásokra – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Ha valaki nem fizet, és a tartozás eléri a minimálbér összegét, akkor három hónap múlva felkerül az ún. negatív KHR-listára. Miután törlesztette a tartozását, legalább egy évig még fent marad a listán. Egy idő után akkor is lekerülhet valaki a listáról, ha még részben sem fizetett a banknak, ugyanis a törvény rendelkezései alapján a mulasztásról szóló adatok tíz év után elévülnek a KHR-listában. De a szerződés mindaddig ott marad, amíg a bank nem zárja le, vagyis nem jelzi, hogy megszűnt volna.

Az elemzés szerint a már rendezett, de megszűnt mulasztások száma csökkent tavaly. Ugyanis

2022 végén 252 ezer ilyen esetet tartottak nyilván, ebből 224 ezer maradt 2023-ra. A legnagyobb csökkenés 2019–2020-ban történt, vélhetően ekkor kerülhetett ki sok egykori devizahiteles mulasztás a rendszerből.

Mindemellett a 2020-ban a Covid-járvány miatt bevezetett törlesztési moratórium is javított a statisztikán.

A moratórium mellett a hitelmulasztások növekedését más is lassíthatta az elmúlt években. Például a 2022 eleje óta fennálló kamatstop, ami megakadályozta, hogy a változó kamatozású lakáshitelek törlesztőrészlete a kamatfordulókor elszálljon. Illetve a 2022 elején kiosztott családi szja-kedvezmény és más juttatások szintén javítottak a hitelek állapotán.

A statisztikából az is látszik, hogy tavaly sokan vettek fel bankhitelt megélhetési célokra. Emelkedtek a folyószámlahitel-tartozások, nőttek a hitelkártya-adósságok, és a személyi kölcsönöknél is megfigyelhető, hogy egyre többen használják ezeket napi kiadások fedezésére vagy más, még magasabb kamatozású hitelek kiváltására.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint gyorsan nő a folyószámlahitelek állománya: 375 milliárd forint volt a bruttó tartozás szeptember végén, ami alig marad el a júniusi 378 milliárdtól. A statisztika szerint összesen 1,344 millió bankszámlához kapcsolódott ilyen kölcsön, vagyis egy átlagos háztartás, amelyik folyószámlahitelt igényelt, 280 ezer forintos mínuszban állt szeptember végén.

Emellett úgy tűnik, sokan babaváró hitelt sem tudják már fizetni. Ez a probléma pedig még nagyobbá válhat az idei második félévben, amikor lejár az első szerződéseknél az ötéves türelmi idő – áll az elemzésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!