Orvosokat, pedagógusokat és mérnököket keresnek leginkább a munkaadók

2024. február 5. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

A diplomás álláskeresők leginkább jogi, cégvezetői és marketing állásokat keresnek a Profession.hu-n, a munkaadóknak viszont leginkább orvosokra, fogorvosokra, tanítókra, tanárokra és mérnökökre volna szüksége – ez derült ki a Profession.hu elemzéséből.

Az álláskereső oldal arra szeretett volna választ kapni, hogy melyek a legkeresettebb diplomák az országban, vagyis milyen diplomát igénylő állásokra keresnek rá a legtöbben. Ehhez 75000 fős mintát elemezte, amelyben 15 különböző egyetem végzettjei szerepelnek. Az elemzésből is látszik, hogy milyen eltérés van abban, milyen diplomák népszerűen és milyen diplomás dolgozókra lenne szükség. A cég közlemény szerint a diplomás álláskeresők között ez volt a három legnépszerűbb terület, amelyben szeretnének elhelyezkedni:

  • cégvezetés és menedzsment,
  • jog, jogi tanácsadás
  • marketing, média, PR.

Ehhez képest a munkaadóknak leginkább a fogorvos, az orvos, szakorvos, a minőségbiztosítási mérnök a tanító, tanár, pedagógus, majd a mérnök vezető kategóriákban van szükség diplomás szakemberekre.

A Profession.hu szerint amúgy az elmúlt évek során megfigyelhető, hogy a diplomát elváró hirdetések aránya folyamatosan csökkent: 2020-ban az összes hirdetés 34 százaléka tartalmazott felsőfokú végzettségre vonatkozó kritériumot, ez 2022-ben 26 százalékra csökkent, és nagyjából ezen a szinten maradt 2023-ban is, a hirdetések egynegyedében kértek diplomát.

Az elemzésből az is kiderült, hogy a diplomás pályakezdők átlagos bérigénye nettó 308 000 Ft, ami közel százezer forinttal alacsonyabb, mint a 402 200 forintos átlagos diplomás bérigény. A legnagyobb kezdő fizetési igénnyel a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem végzettjei lépnek ki a munkaerőpiacra, ők átlagosan nettó 394 000 forintot szeretnének keresni, őket követik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (nettó 391 000 Ft) és az Óbudai Egyetem (nettó 376 000 Ft) volt hallgatói.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!