A Louis Vuitton tulaja hirtelen olyan gazdag lett, hogy még Elon Muskot is letaszította a trónról

2024. január 26. – 18:15

Másolás

Vágólapra másolva

Bernard Arnault, az LVMH luxuscég milliárdos elnök-vezérigazgatója lett pénteken a világ leggazdagabb embere, megelőzve Elon Muskot is. Arnault és családjának vagyona egy nap alatt 23 milliárd dollárral nőtt 206,6 milliárd dollárra, míg Musk épp 205,7 milliárdot tudhat magáénak. Mögöttük Jeff Bezos áll, 181,6 milliárddal.

Hogy honnan jött ez a sok pénz?

Az LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA, a világ legnagyobb luxuscikkgyártója 8 százalékkal, 15,17 milliárd euróra növelte tavalyi nyereségét, a bevétele pedig 9 százalékkal, 86,15 milliárd euróra emelkedett.

A francia cég honlapjára felkerült adatok szerint minden üzleti ágazatban nőtt a bevétel, kivéve az alkoholos italok szegmensét.

Jelentős keresletnövekedés volt megfigyelhető Európában, Japánban és Ázsia többi országában is, részben a nemzetközi turizmus élénkülésének köszönhetően. A bevételek árfolyam-ingadozásoktól és vállalati akvizíciós hatásoktól megtisztított, úgynevezett organikus növekedése 13 százalék volt tavaly.

  • Az LVMH divat- és bőráruk szegmensében a bevétel 9 százalékkal, mintegy 42,17 milliárd euróra bővült, az organikus növekedés 14 százalék volt.
  • Az online kiskereskedelmi üzletek (Sephora, DFS és a Le Bon Marche) 20 százalékkal, 17,88 milliárd euróra növelték a bevételt, organikusan pedig 25 százalékkal.
  • Az órák és ékszerek értékesítése 3 százalékkal, 10,90 milliárd euróra nőtt, organikusan 7 százalék volt az emelkedés.
  • A parfümökből és kozmetikumokból származó bevétel 7 százalékkal, 8,27 milliárd euróra nőtt, organikusan 11 százalékkal bővült.
  • Az alkoholos italok értékesítése 7 százalékkal, 6,60 milliárd euróra csökkent, organikusan 4 százalékkal zsugorodott.

Az LVMH bejelentette azt is, hogy a részvényenkénti éves osztalékot 13 euróra emelte. A jelentésre pozitívan reagáltak a befektetők, az LVMH részvénye 12,7 százalékos pluszban állt péntek délután 16 óra körül a párizsi értéktőzsdén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!