Hatalmasat kaszálnak dán kereskedők a magyar áramon, pedig csak az időjárást figyelik

2024. január 24. – 15:25

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre terjed Európában a gépi kereskedés az árampiacon: az elektromosáram-kereskedelem központja két dániai kisváros lett, itt nézik algoritmusok, kisüt-e nap Magyarország felett – írja a Válasz Online. A magyar piac pedig kiemelten kiszolgáltatott: a szélerőművek korlátozása miatt Magyarországon túlsúlyban vannak a naperőművek, így sokkal egyszerűbb az árak változására fogadni.

Néhány Dániában bejegyzett, összesen pár száz főt foglalkoztató cég forgatja fel az európai árampiacot. Tevékenységüknek az adja az alapját, hogy Európában is gyorsan terjednek a megújuló energiaforrások, az átállást nap- és a szélenergiával próbálják megoldani. Ezeknek van egy olyan jellemzőjük, hogy ha fúj a szél vagy süt a nap, akkor sokat termelnek; ha viszont szélcsend van, vagy borús az ég, egyáltalán nem adnak áramot.

Épp innen ered a rendszer, azaz az automatizált árampiaci kereskedés lényege. Ha valaki jól tippeli meg, hogy milyen lesz az idő, könnyen nagyon sokat kereshet, mivel ha süt a nap, akkor túlkínálat alakul ki nagyon gyorsan, ami leviszi az árat; amikor viszont beborul, az ország azonnali jelentős importra szorul. A cégek minél pontosabban előre jelzik a következő nap, fél nap vagy akár csak 15 perc időjárását, annál többet kaszálnak.

A Magyarországon tevékenykedő dán cég így írja le tevékenységét: „Elemzünk, programozunk, kereskedünk. Óriási mennyiségű történeti adatot elemzünk az időjárás alakulásáról és az időjárási előrejelzésekben szereplő adatok és az áram árának összefüggéseiről. Ezeket használja az algoritmus, amin a kereskedésünk alapul. A rövid távú piacokon árammal kereskedünk, szerte a világban.”

A Válasz Online cikkében azt írja, hogy a vizsgált hat dán energiakereskedő összesített profitja 2020-ban 120 millió euró volt, 2021-ben nem egészen 1 milliárd, míg 2022-ben már 5 milliárd euró. Magyarországon két dán cégnek van engedélye, hogy árammal kereskedjen: az aarhusi PowerMartnak 2022 szeptembere, az aalborgi Nidhognak pedig tavaly július óta.

A magyar piac előnye ezen cégek szempontjából, hogy az egyik legkönnyebben spekulálható az egész EU-ban, mivel itthon a napelemek mellett alig vannak szélerőművek.

A változások figyeléséhez pedig jórészt már emberek sem kellenek: a piacot robotok monitorozzák, a keresleti és kínálati igényeket pedig sokszor gyorsabban ki is egyenlítik, mint a kereskedők.

A megújuló energia piacán pedig durva ingadozások voltak az elmúlt években. A Válasz Online felidézte, hogy Németországban minden idők legmagasabb tőzsdei áramára 2022. augusztus 26-án volt, ekkor a következő heti szállítással 699 euró/MWh áron lehetett vásárolni. A legalacsonyabb ár 2023. július 1-én délután jelentkezett, amikor mínusz 500 euró volt az ár. A nap és a szélenergia okozta átmeneti energiahiányokat egyébként azzal lehetne kiküszöbölni, ha az egész kontinens hálózatai rugalmasan össze lennének kapcsolva, de ez még messze nem történt meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!