Közel 20 milliárd forintból építik meg az oszakai világkiállítás magyar pavilonját

2024. január 22. – 16:55

Másolás

Vágólapra másolva

Nettó 19,9 milliárd forintból építi meg a kormányhoz közeli Bayer Construct Zrt. a 2025-ös oszakai világkiállítás magyar pavilonját, írja az Átlátszó. Három céget hívtak meg a közbeszerzési eljárásra, az eredmény a napokban derült ki.

A világkiállításra készülés sokáig döcögősen haladt: új tervezőt és új miniszteri biztost is kellett keresni a projekthez. A magyar pavilon felépítésére tavaly ősszel írtak ki hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást. A döntés indoka úgy szólt: „válsághelyzet miatt előállt helyzet sürgőssége összeegyeztethetetlen a meghívásos és a hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárás esetén előírt határidőkkel”. Három céget kértek ekkor fel ajánlattételre,

a megbízás becsült értéke még nettó 9,3 milliárd forint volt.

A legolcsóbb ajánlatot a BAYER tette, nettó 19,9 milliárd forintért. Az ekr.gov.hu-n szereplő dokumentumok szerint a pavilon nettó 1749 négyzetméteren épül, összesen öt emeletes lesz. A tervezett bruttó szintterület 2235, a kiállítótér 577, a kereskedelmi terület pedig 113 négyzetmétert tesz ki. A projekt 2026 áprilisáig tart.

A Bayer Construct a cég, amely az új zuglói városközpontot is építi. Az új magyar építőipari óriás korábban magyar állami támogatást is nyert el, zuglói beruházását pedig nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánította a kormány.

Változások a projekt körül

A világkiállítás körül eddig két fontos változás történt: egyrészről tavaly nyáron a tervezői feladatokat eredetileg a Napur Architect Kft. nyerte el. A Magyar Építőművészek Szövetsége ezután nyilatkozatot tett közzé a kiválasztás módja miatt, ekkor hirdettek új nyerteseket. A látványterveket egyelőre azóta sem lehet nyilvánosan elérni.

Másrészről pedig új miniszteri biztosra is szükség lett. 2022 nyarán Rogán Antal határozatlan időre kinevezte Tatár Szabolcsot a 2025-ös oszakai világkiállítás miniszteri biztosává, Tatár azonban tavaly ősszel lemondott. A helyére Kristó Ákos került. Neki ezekért kell majd felelnie:

  • a világkiállításon történő magyar megjelenés eredményes előkészítése érdekében felel Magyarország politikai szintű képviseletéért;
  • támogatja és nyomon követi a világkiállításon történő magyar megjelenéssel foglalkozó munkacsoport munkáját;
  • a feladatai ellátása során együttműködik a világkiállítási pavilon létrehozásához kapcsolódó feladatokért felelős Magyar Turisztikai Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársasággal;
  • felel a Kiállítások Nemzetközi Irodája hatáskörébe tartozó, világkiállításokon történő magyar részvétellel kapcsolatos hazai koordinációért és a döntések nemzetközi képviseletéért.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!