Párizs hadat üzent az Airbnb rusnya kulcsszéfeinek

2024. január 18. – 10:18

Másolás

Vágólapra másolva

Párizs mint Európa leglátogatottabb városa évek óta küzdelmet folytat azért, hogy egyensúlyban tartsa a turisztikai bevételeket és a lakosok érdekeit. A harc egyik új fázisa az Airbnb keretében rövid távú kiadással hasznosított lakások kulcsszéfei ellen indított hadjárat, amiről a Bloomberg számolt be.

A következő hónapban tárgyalja a párizsi városi tanács azt a javaslatot, ami betiltaná ezen eszközök használatát. A kulcsszéfek olyan kis zárható dobozok, amiket épületek falára, külső ajtajára szerelnek, egy számsort beütve kinyílik, és az Airbnb-lakást bérlő személynek felfedi a kulcsot. A már amúgy létező, de eddig be nem tartatott jogszabály szerint csak az összes többi lakó beleegyezésével szerelhetnének fel ilyen boxokat.

Franciaországban nem lenne újdonság a tiltás, hat városban már működik, köztük van Nizza, Lille és Annecy is. Az itt létező rendszer szerint ha a városi hatóságok kiszúrnak egy kulcsszéfet, ráragasztanak egy matricát, ami felszólítja a kihelyezőt, két héten belül engedélyeztesse a széfet. Ha nem jelentkezik a tulaj, a széfet eltávolítják, de ha fennmaradási engedélyért folyamodik, még akkor se biztos, hogy megkapja.

Az intézkedéssorozatnak egyrészt esztétikai oka van a Bloomberg szerint. A kis széfek járványszerűen terjedtek el a nagyobb városokban, falakon, ajtókon, lámpaoszlopokon is ott vannak. Ian Brossat párizsi tanácsnok egyenesen szennyezésnek nevezte őket, ami emlékezteti a lakókat, mennyi lakás nem lakott, csak pár napokra ki van adva.

A párizsi városvezetés ugyanakkor abban is reménykedik, az újabb bürokratikus nehézséggel kicsit csökkenhet a lakásukat félig vagy teljesen illegálisan kiadók száma.

A kulcsszéfek ugyanis lehetővé teszik, hogy a bérbeadó ne is találkozzon a bérlővel, az anonimitás pedig sokszor a szürkezónát is védi. A Bloomberg szerint a kulcsboxok szankcionálása nem fog segíteni, majd találnak más utat a kulcsok átadására. A városok se tudják teljesen, hány szürkén vagy feketén kiadott lakás van a területükön, így a macska-egér harc ezután is folytatódni fog.

Budapest önkormányzatát is megkérdeztük, tervez-e lépéseket a kulcsszéfek ellen. Amint válaszolnak, közöljük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!