IMF: A munkahelyek 40 százalékát érintheti a mesterséges intelligencia

2024. január 15. – 14:54

Másolás

Vágólapra másolva

Világszerte a munkahelyek 40 százalékát érinti majd valamilyen formában a mesterséges intelligencia előretörése – írja friss elemzésében a Nemzetközi Valutaalap. Kristalina Georgieva, az IMF elnöke blogbejegyzésében arra figyelmeztet, ha a kormányok nem tesznek lépéseket, hogy megfelelő védőhálót hozzanak létre az érintett dolgozóknak, akkor mindennek nagyon rossz következményei lehetnek.

Az IMF tanulmánya szerint a fejlettebb országokban a munkahelyek 60 százaléka is érintett lehet, a feltörekvő országokban (amelyek közé Magyarországot is sorolták a tanulmány szerzői), a munkahelyek 40 százaléka lesz majd érintett, a legszegényebb országokban pedig csak 26 százalék. Az érintettség összességében nem mindig negatív, vannak ugyanis olyan munkakörök, amelyekben segíti majd a munkát a mesterséges intelligencia integrációja. Ezek általában magas presztízsű és komoly döntéshozatali felelősséggel bíró munkakörök, bírók és sebészek munkáját például megkönnyíti, de nem veszélyeztetni majd az AI. Más feladatokat, mint például a telemarketingesek, service centerekben dolgozók munkáját feleslegessé teheti a mesterséges intelligencia, míg mondjuk az előadóművészek vagy olyan fizikai munkát végzők, mint a konyhai kisegítők munkája nincs veszélyben.

Kristalina Georgieva – Fotó: Fadel Senna / AFP or licensors
Kristalina Georgieva – Fotó: Fadel Senna / AFP or licensors

A magas beosztású, mesterséges intelligenciával kompatibilis munkakörben dolgozók hatékonyságát javíthatja is az AI, így ezekben a munkakörökben a fizetések is emelkedhetnek. Az viszont, hogy amúgy is rosszabbul fizető munkakörökből több megszűnhet, az ezekben dolgozókat még inkább alulfizetett munkakörökbe kergetve, világszerte növeli majd az egyenlőtlenségeket az IMF szerint. Éppen ezért, írja Georgieva, a világ kormányainak átfogó jóléti intézkedésekkel kell megvédeni a negatívan érintett dolgozókat. Az IMF elnöke szerint a mesterséges intelligencia már itt van, de még van lehetőség olyan kereteket kialakítani, amelyek segítségével mindenki nyertese lehet az AI terjedésének. (Forrás: Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!