27 millió frissen nyomott pénzérmét kellett megsemmisíteni Franciaországban, mert szabálytalanul álltak rajtuk az EU-zászló csillagai

2024. január 14. – 12:26

27 millió frissen nyomott pénzérmét kellett megsemmisíteni Franciaországban, mert szabálytalanul álltak rajtuk az EU-zászló csillagai
Fotó: Thibaud MORITZ / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

27 millió frissen nyomott 10, 20 és 50 eurócentes pénzérmét kellett beolvasztani Franciaországban, mert a mintájuk nem felelt meg a szigorú EU-s előírásoknak – írja a Politico. A probléma az volt, hogy az érméken az EU-s zászló csillagai nem pontosan úgy álltak, ahogy szabályosan kellene nekik.

Az eurót használó országok az EU szabályai szerint saját mintájú érméket nyomhatnak, minden euróérme „írás oldala” azonos, de a „fej” a kibocsátó ország speciális mintáját viseli. Az osztrák egyeuróson például Mozart portréja látható, az olaszon Da Vinci híres vázlata az emberi test méretarányairól, és így tovább. A szabályok szerint az egyes országok 15 évente változtathatnak az érméik mintáján, de ehhez az Európai Bizottságnak, és az eurozóna összes kormányának rá kell bólintani az új verzióra. A franciák ezt a procedúrát gondolták puszta formaságnak, és emiatt futottak bele a kínos botrányba.

Az új francia eurócent-érméknél ugyanis elindították ezt a folyamatot tavaly novemberben, de nem várták meg az eredményt, és a pénzverde már elkezdték nyomni az új érméket, hogy azokat minél előbb be tudják mutatni és forgalomba hozni. Már 27 millió érme elkészült, amikor megkapták a hivatalos EU-s határozatot, miszerint a minta nem felel meg a szigorú elvárásoknak, ugyanis nem a szabványnak megfelelően állnak rajta az EU-zászló csillagai. Az érméket beolvasztották, a terveket frissítették, és miután az új verzió december 21-én megkapta a zöld lámpát, a pénzverde újra elkezdhetett dolgozni.

A botrány elkerülhetetlen volt, a pénzverde és a kormány most nagy erőkkel próbálja egymásra tolni a felelősséget, illetve azt, hogy ki állja a baki költségeit. A kormány azt mondja, a pénzverde egy önálló entitás, és ők felelősek mindenért, ami történt, és az adófizetők pénzéből egy cent se mehet a hiba elhárítására. A pénzverde azzal érvel, hogy ők csak a kormány utasításait hajtották végre.

Hogy konkrétan hogy néztek ki a megsemmisített, szabálytalan eurócentek, arra egyelőre nem derült fény, ahogy azt sem tudni, milyen az új, elfogadott, és éppen gyártás alatt levő verzió, amit várhatóan tavasszal fognak bevonni a francia készpénzforgalomba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!