Rekordmértékben nőtt tavaly a naperőmű-kapacitás Magyarországon

2024. január 11. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

2023-ban 1632 megawattal nőtt itthon a naperőművek beépített kapacitása, ez a 2022-es éves növekedés több mint másfélszerese, azaz új történelmi rekordot jelent – írja a Portfolio a MAVIR előzetes adatai alapján. Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint a tavalyi kapacitásnövekedés olyan nagy, hogy önmagában meghaladja a 2020-ig kiépült teljes hazai naperőmű-kapacitást, ami mindössze 1415 MW.

A növekedés kb. fele-fele arányban oszlik meg a háztartási méretű kiserőművek és a nagyobb teljesítményű naperőművek között.

A MAVIR és az Energiaügyi Minisztérium az eddigiekhez képest jobban kiemelte a kapacitásnövekedés árnyoldalait is, ugyanis ez súlyos kihívást jelent a rendszerüzemeltetőnek. Egyrészt amiatt, hogy nyaranta, jelentős besugárzás esetén a naperőművek rengeteg energiát termelnek, ebből sok exportra megy, viszont a magyar áramtőzsdén a jelentős túlkínálat mínuszba löki a nagykereskedelmi áramárakat. Emellett a változékony időjárás miatt a MAVIR-nak sokkal nagyobb kapacitást kell lekötnie a tartalékpiacon, hogy legyen áram akkor is, ha hirtelen beborul, ez pedig sokba kerül.

A MAVIR mindezek miatt a tavalyelőtti 293-hoz képest tavaly 1045 negyedórában tapasztalt 400 megawattot meghaladó kiegyenlítetlenséget. Jelentősen megszaporodtak a nulla vagy negatív áras órák is a hazai áramtőzsdén, 2023-ban összesen 96 volt belőlük, több, mint a megelőző tíz évben összesen – derült ki a rendszerüzemeltető adataiból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!