Bértámogatási programot indít a kormány a nyugdíj előtt állóknak és a pályakezdőknek

2024. január 10. – 14:15

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdától lehet jelentkezni a munkahelyi generációváltást elősegítő programra, aminek keretében bérkiegészítésre pályázhatnak cégek. Így biztosítanák a munkatapasztalatok átadását a nyugdíj előtt álló dolgozók és a pályakezdő fiatalok között. Erről a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Czomba Sándor beszélt az M1 aktuális csatornán.

A kormány úgy véli, hogy a munkahelyi generációváltást segíti, ha a nyugdíjba készülő tapasztalt munkavállaló és a pályakezdő együtt dolgozik. Az MTI híre szerint a pályázó munkáltatóknál a nyugdíj előtt álló 64 éves dolgozó az utolsó évben 8 óra helyett 6 órás munkaidőben dolgozhat, ugyanakkor 150 ezer forintos mentorálási támogatást kap. A regisztrált álláskereső pályakezdők foglalkoztatásához a cégek 244 500 forintig bértámogatást vehetnek igénybe – ismertette a részleteket az államtitkár.

A kezdeményezés a pályakezdőknek, a nyugdíj előtt állóknak és a munkáltatóknak is jó, így biztosítható a munkavégzéshez szükséges tudás átadása, ami hozzájárul a vállalkozások munkaerő-utánpótlásának zökkenőmentes lebonyolításához. Czomba elmondta: most csaknem 12 ezer regisztrált pályakezdő álláskereső van, a program néhány száz embernek könnyíti majd meg a munkába állást, ugyanakkor számos olyan program lesz még, ami segít a munkalehetőség megtalálásában, és nem csak ennek a két korosztálynak.

„Amíg van magyar munkaerő, addig magyarokkal fogják a létszámot feltölteni. A regisztrált álláskeresők és az inaktívak számíthatnak arra, hogy a következő hónapokban megkeresik őket” – jelentette ki Czomba. Kvótával védik a magyar munkaerőpiacot, csak annyi álláshelyet hirdetnek meg harmadik országbeli munkavállalóknak, amennyi betöltetlen állás van Magyarországon. Tavaly mintegy 80 ezer üres álláshely volt, míg a ténylegesen kiadott munkavállalási engedélyek száma nem érte el a 40 ezret.

A magyar munkaerőpiac feszes, magas a foglalkoztatottság és alacsony a munkanélküliség, de az 55 év felettieknél és a 25 év alattiaknál a foglalkoztatási ráta alacsonyabb az uniós átlagnál. A rendelkezésre álló keret 2,4 milliárd forint, és ha jól működik, kibővítenék ezt a lehetőséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!