Majdnem egymilliárd forinttal lett nagyobb az ötös lottó nyereménye azzal, hogy nem kell szja-t fizetni utána

2024. január 9. – 15:04

Másolás

Vágólapra másolva

Megszűnt a nyereményeket terhelő személyi jövedelemadó, ezzel egyik hétről a másikra közel egymilliárd forinttal nőtt az ötös lottó főnyereménye – közölte a Szerencsejáték Zrt. Az alapjátékár nem változik.

Az Országgyűlés által tavaly elfogadott, 2024. január elsejétől életbe lépett jogszabályváltozás szerint megszűnik a tradicionális számsorsjátékok nyereményeit terhelő 15 százalékos mértékű személyi jövedelemadó kötelezettség, amely korábban a játékosok nyereményeit terhelte, és amit a játékot szervező Szerencsejáték Zrt. vont le és fizetett meg a költségvetésnek.

A január elsejétől életbelépő törvényi változás hatására nemcsak a nyeremény összege növekedik, gyorsul a főnyeremény-halmozódás mértéke is.

A Szerencsejáték Zrt. stratégiai igazgatója közölte, hogy a növekedés az egyes nyerőosztályokat tekintve eltérő lehet. „Míg a növekményt a Luxornál és az Eurojackpotnál egységesen osztottuk szét az egyes nyerőosztályok között, addig az Ötöslottó, a Hatoslottó és a Skandináv lottó esetében a legalsó és a legfelső nyereményosztályban lesz nagyobb eltérés, ott várhatóak majd kiugró, akár rekord magas nyeremények is”.

Az ötös lottón már féléve halmozódik a főnyeremény, a személyi jövedelemadó kivezetésével

a januári első sorsolást követően 900 millió forinttal ugrott meg a nyereményérték, a jövő heti sorsoláson várható főnyeremény 4 900 millió Ft lesz.

A Kenó és a Puttó fix nyereményszorzós játékok, ezért ennél a két játéknál a növekedés január 1-jétől az egyes nyereményszorzóknál lesz majd tapasztalható. A Kenónál ez azt jelenti, hogy a maximális nyeremény 2,625 milliárdra növekszik a korábbi 1,75 milliárdról.

A Jokernél a fix nyeremények növekednek (2 000 Ft-ról 2 500 Ft-ra, 20 000 Ft-ról 25 000 Ft-ra, 200 000 Ft-ról 250 000 Ft-ra, 2 000 000 Ft-ról 2 500 000 Ft-ra) a halmozódó főnyeremény várható értékének változatlansága mellett.

Uszkay-Boiskó Sándor stratégiai igazgató szerint a változások arra is lehetőséget adnak, hogy új számsorsjátékokat vezessenek be, amire már 10 éve nem volt példa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!