Új jogkört kap, honlapokat is lekapcsolhat a GVH

2024. január 7. – 22:38

Másolás

Vágólapra másolva

2024-ben új jogkörökkel bővül a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tevékenysége, többek között honlapokat is elérhetetlenné tehet a hatóság, ha a felületen tiltott kereskedelmi gyakorlatot tapasztal – erről beszélt Horváth Bálint, a GVH szóvivője az InfoRádióban.

Mint mondta, februártól kötelezően alkalmazni kell a digitális szolgáltatásokról szóló úgynevezett DSA uniós rendeletet, ennek a végrehajtását segítve pedig GVH célzott ellenőrzéseket végezhet a digitális térben. Márciustól pedig egy új jogkörnek köszönhetően már az eljárás során lekapcsolhatja a jogsértő honlapokat a hatóság. „Ha eljárása során a GVH azt látja, hogy egy internetes felületen olyan tiltott kereskedelmi gyakorlatot folytatnak, amely különösen kártékony, azonnal intézkedhet a honlap elérhetetlenségéről” – mondta Horváth.

Ezenfelül is kaphat új feladatokat a GVH 2024-ben, bár ezekre csak utalást tett a szóvivő. Mint mondta, a GVH szakértői több fontos beavatkozási pontot is javasoltak a jogalkotóknak a szállásfoglalók és szállásadók védelmében. „Azt láttuk, hogy kiszolgáltatott, egyenlőtlen helyzet jött létre a magyar szállásadók és a nagy online platformok között, amelyek közül kiemelkedik a piacvezető cég, amely gyakorlatilag erőfölényben van – a holland tulajdonú Booking.com –, és egy új javaslat készült, ezt a javaslatot tárgyalni fogja az Országgyűlés, ezek alapján bővülnek a GVH jogkörei, hogy ne lehessen kiszolgáltatott helyzet” – mondta Horváth Bálint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!