19 százalékkal nőttek tavaly a bérleti díjak Budapesten, az emelkedés pedig idén sem áll meg

2024. január 4. – 16:00

Másolás

Vágólapra másolva

Egy év alatt 19 százalékkal nőttek a bérleti díjak Budapesten, az emelkedést elsősorban a rekordmagas infláció fűtötte – erre jutott legfrissebb albérletpiaci elemzésében a Rentingo.com albérletkereső platform. Decemberben a fővárosi bérbeadók átlagosan 239 ezer forintot kértek egy kiadó lakásért.

Mindeközben a bérlakáspiacon folyamatosan szűkült a kínálat, egyrészt azért, mert kevés új építésű lakást adtak át, másrészt, mert a használt lakás már nem volt annyira vonzó befektetés (részben az inflációval emelkedő állampapírhozamok miatt), így lényegesen visszaesett az adásvételek száma.

A bérlők ezért kevesebb lehetőség közül válogathattak, ami azt eredményezte, hogy próbálták követni az áremelkedést. Éves szinten az ő fizetési hajlandóságuk is 19 százalékkal nőtt, decemberben már átlagosan 223 ezer forintot voltak hajlandók fizetni egy bérlakásért.

2024-ben a reálbérek érdemi növekedése esetén ismét két számjegyű, 10 százalék közeli lehet az emelkedés mértéke.

2024-ben a Rentingo.com arra számít, hogy amennyiben a bérlakáspiacot nem éri keresleti vagy kínálati oldalon váratlan sokk, a bérleti díjak folyamatosan, trendszerűen nőhetnek, a drágulást pedig csak korrekciós jelleggel törheti meg egy-egy hónapban visszaesés. Ezzel együtt elsősorban az egy számjegyű inflációnak köszönhetően kisebb lesz a bérletidíj-emelkedés mértéke az előző évhez képest, és összességében nem éri el a tavalyi szintet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!