A Népszava a Mol pozsonyi olajfinomítójának termelés-csökkenéséről írt, a Mol jelezte, egyelőre nem lesz ilyen

2023. december 28. – 08:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Népszava információi szerint a Molnak az év végéig van ideje átalakítani a pozsonyi olajfinomítót úgy, hogy az más kőolajat is be tudjon fogadni, ne csak az Oroszországból származót. A lap ugyanakkor nem vette észre, hogy december 18-án az EU már rendeletbe foglalta és kihirdette, hogy a pozsonyi finomító újabb egy év haladékot kapott, amit a Mol a Portfoliónak megerősített.

A Mol évi 8,1 millió tonna nyersolaj feldolgozására alkalmas, Dunai Finomítónak (Dufi) nevezett százhalombattai egységének nagyjából egyharmadnyi termelése külföldre kerül, kétharmad marad belföldön. A Mol-tulajdonú Slovnaft évi 6,1 millió tonna feldolgozására képes pozsonyi egysége a magyar szükséglet háromszorosát is képes megtermelni, kétharmadát eddig a környező államokban értékesítették.

Az Oroszország elleni szankciók részeként az Európai Bizottság tavaly azt kérte a tagállamoktól, hogy szüntessék be orosz nyersolaj-beszerzéseiket. A tavaly év végével csak a tengeren hozott nyersolaj importját tiltották be.

Orosz nyersolajból készült termékek idén már csak belföldön értékesíthetők, viszont Szlovákia december 5-ig lehetőséget kapott arra, hogy a cseh piacra is értékesíthessen. A pozsonyi átalakítás ahhoz kellene, hogy továbbra is megmaradhasson a külföldi értékesítés aránya. Ehhez a tengeri kőolaj feldolgozásának 5 százalékos arányát 66 százalékra kellene emelni.

Magyarország és Szlovákia, később Csehország is azt szerette volna elérni, hogy az Európai Uniótól kapjanak haladékot az átalakítás elvégzéséhez. Csehország azért, hogy kapjon dízelt, Szlovákia azért, hogy a pozsonyi finomító teljes kapacitással működhessen, Magyarország pedig azért, mert a Mol-csoport, amely a Slovnaft tulajdonosa, magyar cég. Ezt végül az EU meg is adta újabb egy évre. A vonatkozó, rendelet itt olvasható. Ez a rész volt fontos az érintett országok számára:

„Átmeneti eltérésként a harmadik albekezdésben említett tilalmakat 2024. december 5-től kell alkalmazni egy másik tagállamba csővezetéken szállított nyersolajból nyert kőolajtermékek Csehországba történő bevitelére vagy átadására, és csehországi vásárlóknak történő értékesítésére. Ha az említett időpont előtt az ilyen kőolajtermékek tekintetében alternatív készleteket bocsátanak Csehország rendelkezésére, a Tanács megszünteti az említett átmeneti eltérést. A 2024. december 5-ig tartó időszakban a más tagállamokból Csehországba importált ilyen kőolajtermékek mennyisége nem haladhatja meg az előző öt évben azonos időszak alatt az említett más tagállamokból Csehországba importált átlagos mennyiséget.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!