Kilencéves mélypontot idéz a lakáspiac idei teljesítménye, de jövőre fellendülés jöhet

2023. december 28. – 13:53

Másolás

Vágólapra másolva

A várakozásoknak megfelelően az idei év visszafogottabb volt a lakáspiacon
2022-höz képest. Bár a tavalyi csaknem 130 ezerről 110 ezerre esett vissza idén az adásvételek száma, a lakóingatlan-hirdetések nem estek vissza jelentősen, helyenként még bővült is a kínálat. Jövőre már a gazdasági feltételek is a potenciális vásárlók mellé állhatnak – derül ki az Ingatlan.com friss elemzéséből.

Az Ingatlan.com oldalán idén több mint 500 ezer ingatlanhirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők a 2022-es 600 ezres darabszám után. A feladott eladó lakóingatlan-hirdetések száma meghaladta a 375 ezret, ami csak 13 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A tavalyi 138 ezres adásvételszám után viszont idén legfeljebb 110 ezer tranzakció történt.

Legutóbb 2014-ben volt ilyen visszafogott a lakáspiaci forgalom.

Pest vármegyében, Budapesten és Baranyában 18-20 százalékkal csökkent az idén feladott eladó lakóingatlan-hirdetések száma, Tolnában, Békésben és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében 8-16 százalékos bővülés volt látható. Az eladó lakások és házak teljes állományát tekintve mindenhol az országban nagyobb a kínálat a tavaly decemberinél. 2023 végén 152 ezer eladó lakóingatlanból válogathatnak a vevők, ami 17 százalékos bővülésnek felel meg éves összevetésben.

Míg 2021 és 2022 vége között még 20 százalékos volt az áremelkedés, az utóbbi tizenkét hónapban a lakásárak országosan mindössze 1 százalékkal nőttek.

A fővárosban is stagnáltak az árak, az átlagos négyzetméterár az eladó lakások és házak esetében továbbra is 950 ezer forintot tesz ki az Ingatlan.com adatai alapján. A vármegyeszékhelyeken 590 ezer forint, a többi településen pedig 350 ezer forint az átlagos négyzetméterár.

Jönnek a kistelepülések

Fellendíthetik az ingatlanpiacot 2024-ben az idén elhalasztott építkezések és adásvételek, valamint a javuló gazdasági feltételek – írja az MTI építőipari szakértők és ingatlanközvetítők előrejelzései alapján.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) csütörtöki közleményéből kiderül, hogy az építőanyagok árai elérték a mélypontjukat, és érdemes kihasználni, hogy a beruházások visszaesése miatt könnyebb szakembert találni az építkezésekhez. Az ÉVOSZ a hitellehetőségek javulása és támogatások emelkedése miatt is nagyobb forgalmat vár. Az infláció mérséklődésével a banki kamatok csökkenni fognak, ezért jövőre jobb feltételekkel lehet majd hitelhez jutni. Kedvez az ingatlanpiacnak a kedvezményes lakásáfa meghosszabbítása, valamint a csok plusz bevezetése.

Az Ingatlan.com is a falusi csoktól várja a piac fellendülését. „Ha valahol látványosabb pozitív elmozdulás látható majd az ingatlanárakban, akkor azok a kisebb települések lehetnek, mert azokban jövőre akár több lakástámogatási elem – falusi csok és csok plusz – is kombinálható lesz” – fogalmazott Balogh László, az Ingatlan.com gazdasági szakértője.

A másik fellendítő erő, hogy sokan a kedvezőbb gazdasági körülményeket várva az elmúlt években halogatták az ingatlanvásárlást. Az ingatlanközvetítő cég szerint az elmúlt egy-két évben már közel 50-80 ezer adásvételt halasztott el a lakosság, amiket a gazdasági környezet javulása esetén minden bizonnyal bepótolnak. „Ez a volumen már látványos forgalmi javulást is eredményezhet az ingatlanpiacon, ami a jelenlegi várakozásaink alapján 2024 végén és 2025-ben következhet be” – fogalmazott Balogh.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!