Jövőre dönthet a parlament az európai minimálbérről

2023. december 24. – 14:37

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő tavasszal dönthet a parlament az uniós minimálbérszabályok bevezetéséről, avagy az „európai minimálbér bevezetéséről” – bogarászta ki a Mandiner a kormány 2024-es törvényalkotási programjából.

Az Európai Unió még 2022-ben döntött egy, a minimálbér megállapításáról szóló irányelvről, így ezt valamilyen formában Magyarországnak is be kell vezetnie 2024 októberéig. Ez viszont nem jelenti az, hogy mostantól egységes minimálbér lesz érvényes minden EU-s országban. Az irányelv ehelyett egységes szempontokat állapít meg arra, hogy hogyan kell a tagállamokban megállapítani a minimálbért. Az olyan országoknak, mint Ausztria vagy Dánia, ahol nincs központilag megállapított minimálbér, ez nagyobb változást hozhat, míg Magyarországon várhatóan kisebb változásokról lesz csak szó.

Az viszont várhatóan változik, hogy megszűnik a kettős minimálbér rendszere, tehát hogy van a minimálbér mellett egy annál magasabb kategória, a garantált bérminimum. A Napi.hu nyári cikke szerint a kettős rendszer kivezetése hozhat minimálbér-növekedést, ha mondjuk a kettő közül a nagyobb kategóriát tartaná meg a kormány, vagy a minimálbér számítását úgy alakítanák át, hogy az a mostani minimálbér és a bérminimum súlyozott átlaga. Azt viszont nem érdemes várni az uniós szabályok bevezetésétől, hogy egy csapásra felzárkóztatja majd a magyar béreket a nyugat-európaiakhoz. A kormány mindenesetre már tárgyal a szakszervezetekkel és a munkaadói szervezetekkel az új szabályokról, és ez alapján születhet majd meg a javaslat, amely 2024 tavaszán a parlament elé kerülhet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!