MNB: Most már biztos, hogy mínuszos lesz idén a magyar gazdaság, de az infláció kisebb lett a vártnál

2023. december 21. – 13:25

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentése, amely a legfontosabb makrogazdasági adatokat mutatja be, és ismerteti, mit várnak a jegybank szakértői a következő hónapokban, években. A friss jelentés több ponton is eltérő képet ad a magyar gazdaság helyzetéről és kilátásairól, mint az előző, három hónappal korábbi kiadvány, a legfontosabbakat itt szedtük össze.

GDP: Szeptemberben az MNB még nem tudta eldönteni, hogy az idei év összességében pluszos vagy mínuszos lesz, vagyis csökkenni vagy nőni fog az ország gazdasági teljesítménye. Most már biztosra mondják, hogy nagyjából félszázalékos visszaesést produkál a gazdaság, jövőre viszont három, 2025-ben pedig négyszázalékos növekedés jöhet majd.

Infláció: Három hónapja még 17,6-18,1 százalék közé becsülte az MNB az idei éves inflációt, most már szinte pontosan meg tudták mondani, hogy mennyi lesz a végleges adat. Az akkori legoptimistább becslésük jött be, 17,6-17,7 százalék körül lesz a végleges adat, ami persze így is az EU messze legmagasabb inflációja. Ennek amúgy a hétköznapi életünkben már nincs olyan nagy jelentősége, mert a drágulás év eleje óta nagyon lelassult, vagy bizonyos termékeknél meg is fordult. Jobban érdekelheti az adat a prémium állampapírok tulajdonosait, ezek kamatait jövőre ugyanis az idei infláció alapján számolják majd.

Munkanélküliség: Ebben a mutatóban Magyarországon évek óta alig van változás, mindig 3,5-4 százalék között alakult a munkanélküliek aránya. Ez idén éppen minimálisan magasabban, 4-4,1 százalékon alakult, a következő években pedig várhatóan megint visszacsökken 3,5 százalék körülre.

Reálbérek: Hiába emelt idén egy csomó cég nagy mértékben béreket, a hatalmas infláció miatt összességében csökkentek a fizetések értékei. Ez a folyamat valamikor az idei év második felében véget ért, mostantól már (átlagosan) nagyobb mértékben nőnek a fizetések, mint az árak. Ez jövőre 5 százalék körüli, az utána lévő években 4-5 százalékos reálbér-növekedést jelent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!