Három hónap alatt megduplázta volna a pénzt egy magyar cég, több ezren náluk fektettek be. Kár, hogy kamu volt az egész

2023. december 18. – 15:33

Másolás

Vágólapra másolva

Gigantikus, több mint másfél milliárd forintos bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank két piramisjátékot szervező magyar cégre – derül ki közleményükből. A Falcon Kereskedőház Kft. és a Falcon Benefit Kft. irreálisan magas garantált hozamot ígérve, engedély nélkül gyűjtötte be több ezer ember pénzét, miközben nem volt olyan tevékenységük, amivel ténylegesen megtöbbszörözhették volna a befektetéseket.

A cégek a klasszikus piramisjáték egy elég átlátszó modelljét alkalmazták. Féláron árultak utalványokat, amelyeket a befektetők három hónap után teljes áron visszaválthattak. Magyarul aki nekik adta a pénzét, az elvileg három hónap alatt 100 százalékot kereshetett rajta.

Az utalványoknak viszont semmilyen fedezete nem volt, azokat sehol nem lehetett beváltani a Falcon cégeket leszámítva. A cégek pedig rendszeresen hazudoztak az ügyfeleiknek arról, hogy a pénzüket nemsokára visszafizetik, pedig azt nem tették meg.

A cégek számláiról az MNB 2,3 milliárd forintot mentett meg, amiből a pórul járt befektetőket kártalanítják majd. Az MNB arra kér mindenkit, aki a Falcon-cégeknél fektette be a pénzét, hogy tegyen feljelentést, és jelentse be polgári jogi igényét a befektetése visszafizetésére.

Az MNB egyébként még tavaly novemberben csapott le a két cégre, akkor zárolták a számláikat, blokkolták a honlapjukat, és azonnali hatállyal megtiltották nekik, hogy bármilyen bejelentéshez kötött pénzügyi tevékenységet végezzenek. Az akkor indított eljárás ért véget most, az ügyet a nyomozó hatóságoknak adták tovább.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!