Energiaügyi Minisztérium: Újra 90 százalékon áll a gáztárolók töltöttsége

2023. december 17. – 14:04

Másolás

Vágólapra másolva

Idén másodszor áll 90 százalékon a hazai gáztárolók töltöttsége – írja a Facebook-oldalán az Energiaügyi Minisztérium. Az április óta tartó folyamatos betárolásnak köszönhetően először a nyáron érte el ezt a szintet Magyarország. Az uniós elvárás szerint november elejére kellett volna a földfelszín alatti tárolókkal rendelkező tagállamoknak 90 százalékos töltöttségig jutniuk. A magyar mutató már augusztus végére magasabban alakult, végül 98 százalék felett tetőzött a fűtési szezon két hónappal ezelőtti kezdetére, írja a minisztérium.

Miután téliesre fordult az idő, értelemszerűen csökkent a tárolt mennyiség, de a hazai töltöttség idén másodszor mostanra érte el a 90 százalékot, így valamelyest magasabb az uniós átlagnál.

A fogyasztásarányos adatot nézve a magyar 60 százalék több mint kétszerese az európai középértéknek, a tagállamiak közül pedig a harmadik legjobb arány. Az elérhető készletmennyiség másfélszeresen múlja felül a 2021-es egész éves lakossági gázfelhasználást, olvasható a bejegyzésben.

Az igények a betárolt tartalék mellett a belföldi kitermelésből és a folyamatos importszállításokból is fedezhetők. A még mintegy 6 milliárd köbméternyi földgázkészlet garantálja, hogy a magyar családok akár keményebb mínuszokban is melegen tarthassák otthonaikat – áll a közleményben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!