Siessen, ha egyeztetne a szélerőművek engedélyezésével összefüggő rendeletről

2023. december 15. – 18:51

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány a szélerőművek engedélyezésével összefüggő rendelet tervezetét. Ha valakinek hozzászólnivalója volna, annak nem árt sietnie: a kormány december 21-ig adott időt a társadalmi egyeztetésre.

Ha netán tájékozódnának a tervezet tartalmáról, a honlapon bátran ugorják át a „Tartalmi összefoglaló” című dokumentumot, mert az csupán egy összetett mondat egy részét tartalmazza. „Az új szabályozás a szélerőművek engedélyezésével összefüggő anyagi és eljárási szabályokat egyszerűsíti,” – áll ebben a dokumentumban így, vesszővel lezárva.

Az új rendelet 700 méterben határozná meg azt a védőzónát, amelyen belül beépítésre szánt terület közelében nem létesíthető szélerőmű, kivéve, ha nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítik a beruházást. További korlátozás, hogy az országos ökológiai hálózat övezetében, kiváló termőhelyi adottságú szántók övezetében, tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő terület vagy tájképvédelmi terület, továbbá világörökségi és világörökségi várományos területek övezetében se lehet majd szélerőművet telepíteni.

Azokat a területeket, amelyeken kifejezetten kedvezők az adottságok szél- és naperőművek telepítésére, könnyített térségként jelölhetik ki, ezeken a területeken a környezetvédelmi és építési engedélyezési eljárás legfeljebb 50 napig tarthat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!