Januártól 10 százalékos önrésszel is felvehetnek lakáshitelt a fiatalok

2023. december 15. – 23:20

Másolás

Vágólapra másolva

Januártól az első lakásukat vásárló fiataloknak elég lesz a lakáshitelükhöz 10 százalék önrészt felmutatni, ha ehhez a bankjuk is hozzájárul – írja a Bank360 a Magyar Közlönyben megjelent jogszabály-módosítás alapján.

A módosítás szerint a lakóingatlan értékének 90 százalékát is elérheti az építésre vagy vásárlásra nyújtott lakáshitel összege.

Kitétel, hogy a hitelt igénylő személy és az adóstársak a hitelkérelem benyújtásának napjáig nem töltötték be a 41. életévüket. Illetve az is előírás, hogy az ügyfelek ne rendelkezzenek 50 százaléknál nagyobb tulajdonrésszel más ingatlanban – tehát tényleg az első (vagyis inkább az egyetlen) lakását vegye az illető. Ez alól kibúvó, ha valakinek lakása van ugyan, de azon másnak is van haszonélvezeti joga.

Erről a hitelnyújtó pénzintézet az ügyfél, illetve adóstársak esetén az írásbeli nyilatkozatuk és az ingatlan-nyilvántartás adatai alapján győződik meg.

A rendelet az új szabály alkalmazhatóságához meghatározza a lakás fogalmát is: „a lakhatás feltételeinek megfelelő, az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott, vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!