Lázár szerint amit a makói Continental gumigyár csinál, az támadás a magyarok ellen

2023. december 12. – 16:57

Másolás

Vágólapra másolva

Fogd a pénzt és fuss! – Lázár János szerint a Continental gumigyár ezt a játékot játssza Magyarországgal és Makóval szemben. A miniszter azt javasolja a kormánynak, hogy ezt ne hagyják.

„Ne tűrjük tovább, hogy bizonyos multik palira veszik Magyarországot és a magyar munkavállalókat. Az állami támogatást zsebre teszik, a maguk ígéreteit pedig üzemszerűen megszegik: sorra kirúgják az embereket, de azt is úgy, hogy azzal a lehető legnagyobb félelmet és bizonytalanságot keltsék a munkavállalókban”

– írta Facebookon.

A kemény hangnemű bejegyzésben Lázár felveti, hogy a szuverenitásvédelemnek erre a kérdésre is ki kellene terjednie, szerinte ugyanis amit a Continental csinál Makón, „az bizony támadás a magyar gazdaság, a magyar munkaerőpiac, a magyar emberek ellen”. Lázár szerint politikai és jogi fegyverre van szükség, amellyel védekezni lehet az ilyen helyzetek ellen.

Na de milyen helyzetről is van szó? Két hete jelent meg a hír a Népszavában, hogy elbocsátások jönnek a gumigyárban, a helyi szakszervezet szerint pedig a magyar munkavállalók elküldésével a külföldiek előtt nyitnák meg a lehetőséget. Ezt azonban a cég közleménye cáfolta.

Hétfőn Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter találkozott a cég vezetőségével, ahol a Portfolio szerint azt mondta, hogy „a vállalkozásoknak minden esetben először a magyarok részére kell felajánlania az álláshelyeket, és csak akkor alkalmazhatnak mást, ha nincs magyar jelentkező”.

Keszte Róbert, a cég ügyvezetője szerint a sajtóhírekkel ellentétben csoportos létszámleépítésre a mai napig nem került sor. Szerinte a létszámleépítés azt jelenti, hogy megszűnnek a kölcsönzött munkaerővel kötött szerződések, illetve vannak, akik elérik a nyugdíjkorhatárt, a távozó dolgozóknak pedig az előírtnál magasabb végkielégítést adnak.

A kormány 2013-ban kötött Stratégiai Együttműködési Megállapodást a Continentallal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!