Szinte mindenre kevesebbet költünk, mint tavaly ilyenkor, kivéve a gyógyszereket

2023. december 6. – 09:07

Másolás

Vágólapra másolva

A kiskereskedelmi forgalom 6,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 0,3 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz képest, írja a KSH. A gyorstájékoztatóból kiderül, hogy

  • kevesebbet költünk élelmiszerre,
  • könyvekre,
  • ruhára,
  • cipőre,
  • műszaki cikkekre, és
  • jóval kevesebbért tankolunk, viszont

többet fizettünk gyógyszerekért, és gyógyászati termékekért, mint tavaly októberben.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,9 százalékkal kisebb lett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,5, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,1 százalékkal mérséklődött.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 5,1 százalékkal csökkent. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 7,2 százalékkal nőtt, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 3,4, a használtcikk-üzletekben 7,9, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 8,3, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 13, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 15 százalékkal kisebb lett.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,1 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 2,3 százalékkal csökkent.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 21,1 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 8,9%-kal nőttek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!