Legalább 70 ezer forintos béremelést követelnek a vasutasok

2023. december 5. – 11:00

Másolás

Vágólapra másolva

A bértárgyalások mielőbbi megkezdését, rendkívüli ülés összehívását sürgetik a vasutas szakszervezetek a MÁV vezérigazgatójának, Pafféri Zoltánnak írt közös levelükben. A VDSZSZ Szolidaritás, a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a Vasutasok Szakszervezete közös levélben szólították fel a vezérigazgatót, hogy ne halogassa tovább az egyeztetéseket, mert a munkavállalók tudni szeretnék, mennyiért dolgoznak jövőre, írja a 24.hu a szakszervezetek közös levele alapján.

A MÁV vezérigazgatója nem reagált a szakszervezetek korábbi bérkövetelésére, holott a kormány már jó ideje kihirdette a 2024-es, idén december 1-től érvényes minimálbéreket. Ennek ismeretében nyújtották be a vasutasok is bérfejlesztési követelésüket. Meleg János, a VSZ elnöke elmondta, a követelés egységes,

15 százalékos, de legalább 70 ezer forintos béremelést kérnek.

A vasutasok azt is kérik továbbá, hogy módosítsák az alanyi jogon járó SZÉP-kártya keretet 150 ezer forintra, a lojalitási jutalmat pedig 350 ezerről 400 ezerre. Az elnök leszögezte, hogy a szakszervezetek azt is elvárják, hogy folytatódjon a Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács novemberi ülésén megkezdett tárgyalás a jövő évi bérekről.

A szakszervezetek tartanak attól, hogy a munkáltató szándékosan húzza az időt. A késlekedés miatt a szakszervezetek december 7-re rendkívüli CSÉT ülés összehívását kezdeményezték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!