Nem túl fényes a Magyarországon működő német cégek jövőképe

2023. december 5. – 13:24

Másolás

Vágólapra másolva

Pesszimistábbak a Magyarországon működő német cégek vezetői, mint amit a friss gazdasági mutatók indokolnának – ezzel a címmel mutatták be a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara felmérését, írja a hvg.hu. A bemutatóra Varga Mihály pénzügyminisztert várták, végül Szőcs Gábor helyettes államtitkár ugrott be a helyére.

A felmérésből kiderült, hogy a cégvezetők a magyar gazdaság jövőképét egy +100-tól -100-ig terjedő listán -40 pontra teszik. Ez kicsit rosszabb, mint a fél évvel ezelőtti -36-os eredmény, de jobb a 2022-es -51-hez képest.

A saját üzleti várakozásaik viszont a 2009-es válság óta először mentek mínuszba, -17-re.

A szolgáltató szektorban viszonylag jók a várakozások, az iparban és a kereskedelemben viszont pesszimisták a cégek vezetői: az iparban a cégek 13 százalékánál optimista a jövőkép, a kereskedelemben pedig csak 3-nál. De mínuszba mentek át a foglalkoztatási és a beruházási tervek is, előbbi 2010, utóbbi 2009 óta először – írja a hvg.

Az eseményen Szőcs Gábor helyettes államtitkár azt mondta, „a munka alapú magyar gazdasági modell ismét válságállónak bizonyult”, utalva arra, hogy a magyar GDP már növekedett a harmadik negyedévben a másodikhoz képest. A helyettes államtitkár a felmérés kapcsán azt mondta: „Véleményünk szerint továbbra is pozitív képet ad a német vállalatok véleményéről”. Azt elismerte, hogy problémát jelenthet a Magyarországon befektető cégeknek, hogy már nem nagyon maradt felszívható munkaerő, és a német cégek figyelmébe ajánlotta, hogy dolgozzanak együtt a magyar egyetemekkel.

A bemutatón Jelasity Radován, az Erste Bank magyarországi igazgatóságának elnöke is felszólalt, ő arról beszélt, a nehezén már túl vagyunk, az infláció lassul, a forint árfolyama stabil a kamatcsökkentések ellenére, a bankszektor pedig túlélte azt is, hogy pár év alatt 2-ről 18 százalékra ment fel a kamat. „A gazdaságba vetett bizalom lassan javul, de még messze van a válság előtti állapot” – mondta. Az Ersténél most 3,4 százalékos GDP-növekedést és 5,4 százalékos inflációt várnak jövőre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!