Duna House: Közel negyedével kevesebb lakást tudtak eladni idén Budapesten

2023. december 5. – 11:32

Másolás

Vágólapra másolva

2022 rapszodikus ingatlanpiaci hangulata után a bizonytalan gazdasági környezet, a megugró hitelkamatok és a magas infláció az idei évben még tovább enyhítette a vásárlási kedvet az ingatlanpiacon – írja keddi közleményében a Duna House.

„Az otthonteremtési támogatások változásai a harmadik negyedévtől felpezsdítették az érdeklődést, ami novemberre már a tranzakciószámokban is látható nyomot hagyott. Ennek ellenére még így is 24 százalékkal kevesebb eladás zárult idén a fővárosban, mint 2022-ben” – idézte a közlemény Benedikt Károlyt, a Duna House PR és elemzési vezetőjét.

Budapesten idén az átlagos négyzetméterár 885 ezer forint körül alakult, ingatlanvásárlásra az összes fővárosi eladás adatai alapján átlagosan 57 milliót költöttek a Duna House ügyfelei, amelyért 64 négyzetméteres ingatlanokat kaptak. 2023-ban leginkább azok döntöttek a vásárlás mellett, akiknek élethelyzetükből adódóan költözniük kellett, illetve azok, akik időtálló befektetést kerestek megtakarításuknak. A Duna House ügyfelei között készült felmérés szerint novemberben a II. kerület lett a legkeresettebb fővárosi kerület, a második helyen a XIII. kerület, utána pedig Újbuda végzett. A befektetők által kedvelt belvárosi kerületek a negyedik és ötödik helyen maradtak.

Az ingatlaniroda adatai szerint a legtöbbet, 107,4 millió forintot a II. kerületben fizettek az ügyfelek, általában 87 négyzetméteres ingatlanokra. Míg 2022-ben mindössze 5 kerületben haladta meg a használt ingatlanok négyzetméterára a milliós határt, addig 2023-ban már 6 kerület, a budai I., II. és XII. kerület, továbbá a pesti V., VI. és XIII. kerület esetében találkozhattak a vevők egymillió forint feletti egységárral. Az otthonteremtés a legkedvezőbb négyzetméteráron, megközelítőleg 585 ezer forintért a XX. kerületben, Pesterzsébeten oldható meg idén.

Legtöbbet, 440 millió forintot egy XII. kerületi, örökpanorámás családi házra fizettek ki: a 170 négyzetméteres, nagyon jó állapotú ház közel irányáron talált gazdára és a 2,5 millió forintot meghaladó négyzetméterárral kiérdemelte a legmagasabb négyzetméteráron értékesített családi ház címet is a fővárosban.

A legalacsonyabb vételárat a Dune House-nál egy XIX. kerületi, 12 négyzetméteres garzonra fizette ki annak vevője. A lakható állapotú lakás örökölt ingatlanként került a piacra, amit befektetési szándékkal vásároltak meg, 416 ezer forintos négyzetméteráron.

„A sokak által várt jelentős áresés ugyan elmaradt a fővárosban, azonban a rezsivédett címke árfelhajtó hatásának köszönhetően elszálló panelárak korrigáltak, az átlagos négyzetméterár 700 ezer forintra csökkent. Nem meglepő tehát, hogy annak ellenére, hogy a Duna House adatai alapján az összes ingatlantípusból kevesebb került értékesítésre a fővárosban, a házgyári lakások esetében 15%-kal emelkedett az eladott lakások száma” – fogalmazott a vezetési elemző.

Panellakásra a legmagasabb négyzetméterárat, 1,1 millió Ft-ot egy óbudai lakótelepen található, 27 négyzetméteres, jó állapotú ingatlanra költöttek, a legmagasabb összeget, 67,2 millió forintot pedig egy 72 négyzetméteres, erkélyes lakásért adtak a XIII. kerületben, Vizafogón. A legolcsóbb panellakásra 44,4 millióval kevesebbért, 22,8 millió forintért szerződött az új tulajdonosa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!