Hatvanmilliárd forintot ad cégeknek elektromos autók vásárlására a kormány

2023. december 1. – 17:24

Másolás

Vágólapra másolva

Új támogatásokat jelentett be a kormány az elektromos mobilitás fejlesztésére, az uniós finanszírozású projektben 90 milliárd forintból nyújtanak támogatást magyar vállalatoknak elektromos autók vásárlására, és folytatják az elektromos töltőhálózat kiépítését – vette észre a Portfolio a Magyar Közlönyből.

A kormány csütörtökön négy új elemmel bővítette a Gazdasági-újraindítási Akcióterv végrehajtásához szükséges listát, ezek között kapott helyet az a táblázat is, ahol az új támogatásokat részletezik.

A 90 milliárd forintos támogatás az Európai Uniós REPowerEU-projekt része, amelynek célja az EU enerigiaügyi fejlesztése. 60 milliárd forintot a vállalkozások között terveznek szétosztani vissza nem térítendő támogatások és kedvezményes kölcsönök formájában, az összeget a cégek elektromos autóvásárlásra költhetik. Ebből az összegből 20 milliárdra flottaszolgáltatók pályázhatnak. A maradék 30 milliárd forint az elektromos töltőhálózat kiépítésére fog menni.

Szijjártó Péter külügyminiszter októberben jelentette be a kínai Sencsenben, hogy novembertől 60 milliárd forintos támogatást indít a kormány, hogy így támogassa az elektromos autók elterjedését Magyarországon. Két és fél év alatt 30 milliárd forintból 170 új, nagy kapacitású töltőállomást építenének, a másik 30 milliárdot pedig a cégeknek adnák, így az például az egyéni vállalkozások, a taxisok, az autómegosztással foglalkozó társaságok kedvezményesen, támogatással vásárolhatnának elektromos járműveket, kisbuszokat vagy kisteherautókat

November elején egy kormányhatározatból az is kiderült, hogy részben Európai Uniós forrásokból, a kormány jóváhagyásával 92 új Tesla és 168 egyéb elektromos töltőállomás épülhet Magyarországon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!