Egy év alatt 12,1 százalékkal estek vissza a beruházások

2023. november 28. – 09:04

Másolás

Vágólapra másolva

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,2 százalékkal mérséklődött – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A beruházások általános visszaeséséhez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult, a beruházási teljesítményérték csak a feldolgozóiparban, a közigazgatás nemzetgazdasági ágban, illetve néhány, összességében kisebb súlyú területen emelkedett, írja az adatok alapján az MTI.

A nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene az előző negyedévitől 2,2 százalékkal maradt el, az építési beruházások volumene 2,4 százalékkal csökkent, a gép- és berendezésberuházásoké 0,7 százalékkal volt több az előző negyedévi szintnél.

A harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest a beruházási tevékenység volumene 12,1 százalékkal mérséklődött. Ezen belül a teljesítményérték mintegy 60 százalékát képviselő építési beruházásoké 22 százalékkal csökkent, ugyanakkor a 40 százalékát kitevő gép- és berendezésberuházásoké 6,8 százalékkal emelkedett, elsősorban az importgépek és -járművek 7,8 százalékos volumennövekedése miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!