Vizsgálat indult, miután fizetésképtelenné vált Kína egyik legnagyobb árnyékbankja

2023. november 27. – 11:15

Másolás

Vágólapra másolva

Akár 56 milliárd dollárra is rúghat az a veszteség, amit a befektetőknek kell lenyelniük Kína egyik legnagyobb árnyékbankja, a Zhongzhi Enterprise fizetésképtelensége miatt – írja a Portfolio.

Néhány nappal azután, hogy a cég bejelentette fizetésképtelenségét, kínai tisztviselők vizsgálatot is indítottak – számolt be a BBC. A hatóságok a hétvégén kiadott közleményükben azt írták, hogy a cég ellen bűncselekmények gyanúja miatt nyomoznak. Közölték, hogy számos gyanúsítottal szemben „kényszerintézkedéseket” hoztak, de az még mindig nem világos, hogy kik ők, és milyen szerepet játszottak a cégben. A vállalat alapítója, Hszie Cse-kun (Xie Zhikun) 2021-ben szívrohamban meghalt.

A Zhongzhi Enterprise vagyonkezelője „fénykorában” állítólag több mint több mint ezermilliárd jüannyi eszközzel rendelkezett.

A sanghaji Leaqual ügyvédi iroda szerint előfordulhat, hogy a befektetők pénzének több mint háromnegyedét elveszítik. Ebben az esetben csak 100 milliárd jüan térülne meg a 460 milliárdnyi adósságból.

A Portfolio azt írja, hogy a kínai árnyékbankokhoz kötődő vagyonkezelők jellemzően a kereskedelmi bankokra vonatkozó számos szabályon kívül működnek, és főként a lakossági befektetőknek eladott vagyontermékekből származó bevételeket irányítják ingatlanfejlesztőkhöz és más szektorokba. A Zhongzhi a kínai árnyékbanki ágazat egyik főszereplőjének számít.

Kína gazdasági teljesítményének egyharmadát az ingatlanszektor adja. Ez magában foglalja a házakat, a bérleti és közvetítői szolgáltatásokat, valamint az építőanyagokat és a lakásokba kerülő árukat gyártó iparágakat. A legfrissebb adatok szerint a kínai gazdaság 4,9 százalékkal bővült a július és szeptember közötti három hónapban. Ez lassabb, mint az előző negyedévben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!