Hivatalosan is aláírták a minimálbér 15 százalékos emeléséről szóló megállapodást

2023. november 20. – 11:55

Másolás

Vágólapra másolva

A Versenyszféra és a kormány Állandó Konzultációs Fórumának tagjai (kivéve Magyar Szakszervezeti Szövetség), valamint a kormány a múlt heti megállapodásnak megfelelően a mai napon hivatalosan is aláírták a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről, valamint a bérnövelési ajánlásról szóló megállapodást – tájékoztatta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium az MTI-t hétfőn.

A munkaadók és munkavállalók megegyezésének értelmében

december 1-től a minimálbér havi bruttó összege 15 százalékkal több, 266.800 forint lesz. Míg a garantált bérminimum havi bruttó összege 10 százalékkal 326 000 forintra emelkedik.

A Pénzcentrum szerint ez alapján arra lehet számítani, hogy a jövő hónap elejétől azok juttatások is növekednek majd, amik a minimálbérhez vannak kötve – mint például a táppénz, a GYED és az álláskeresési járulék is. A lap részletesen listázta is, hogy decembertől hogyan alakulhatnak ezek a juttatások:

  • a gyermekgondozási díj (GYED), illetve a nagyszülői GYED maximális összege 373 520 forintra emelkedik,
  • a diplomás gyed összege alapképzés esetén 186 760 forintra (a minimálbér 70 százaléka), mesterképzés esetén pedig 228 200 forintra (a garantált bérminimum 70 százaléka) nő,
  • a táppénz napi összege legfeljebb 17 787 forintra emelkedik,
  • az adóalapkedvezmény mértéke, melyre a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekkel élők jogosultak, 13 300 forintra nő havi szinten,
  • a gyermekek otthongondozási díja (GYOD) havi 266 800 forintra emelkedik (ennek összege 2022-től megegyezik a minimálbér 100 százalékával),
  • az álláskeresési járadék összege legfeljebb napi 8 893 forint lehet. (A folyósítás teljes időtartama alatt a járadékalap 60 százaléka, amely nem lehet magasabb a jogosultság kezdő napján hatályos minimálbér napi összegénél).

A lap azt írja, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azt mondta, bár megállapodás megszületett, a hivatalos rendeletre azonban még várni kell. A kormány hamarosan megtárgyalja a javaslatokat és megalkotja a szükséges jogszabályokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!