7400 tömőludat ölnek le egy orosházi baromfitelepen, miután megjelent a madárinfluenza

2023. november 20. – 18:02

Másolás

Vágólapra másolva

Békés vármegyében is megjelent a madárinfluenza, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma egy orosházi baromfitelepen talált fertőzött libákat – közölte a Nébih hétfőn honlapján.

A magas patogenitású madárinfluenza egy nagyságrendileg 7400 tömőludat tartó, Orosháza külterületén található baromfitelepen jelent meg. Az állomány tünetmentes volt, a Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát a szállítás előtti tamponmintákból mutatta ki.

A baromfitelepen tartott libákat leölik. Az állomány felszámolásával egyidőben megkezdődött a járványügyi nyomozás is, továbbá a szakemberek a gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védő- és a kiterjesztett felügyeleti (megfigyelési) körzetet.

Az elmúlt napokban a vírus megjelent Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar vármegyékben is. A Nébih felhívta a figyelmet, hogy a vadon élő madarak vonulása nagymértékű kockázatot jelent, de a vírus terjedése elleni védekezés leghatékonyabb módja továbbra is a járványvédelmi előírások betartása.

Magyarországon a baromfik kötelező zártan tartása egyelőre csak a magas kockázatú vármegyékre vonatkozik, a fedetten etetés és itatás, valamint a takarmány és az alom zárt helyen tárolása viszont az ország egész területén előírás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől