Fél év után bezárt az 500 millió forint közpénzből nyitott argentin pékség a Nyugati aluljáróban

2023. november 20. – 09:26

Másolás

Vágólapra másolva

Fél év után bezárt a pékség, amit 500 millió forint közpénzből nyitottak a Nyugati aluljáróban, írja a G7.hu. Az Empanada Story üzlete tavaly nyáron kezdett el működni, idén januárban azonban lehúzták a rolót. A lap azt írja, a pékség utolsó márciusi Facebook-bejegyzése arról szólt, hogy a tésztabatyukat a Lidlben árusítják. A cégnek 2022-ben 182 millió forintos bevétele volt, és 170 milliós veszteséget termelt.

Az argentin pékség is egyike volt azon innovatívnak gondolt vállalkozásoknak, amiket a magyar állam leginkább uniós forrásokból támogatott. Az Empanada Story a Magyar Fejlesztési Bank alá tartozó Hiventures állami befektetéskezelőtől kapta a félmilliárdos támogatást, amiért cserébe az állam 40 százalékos részesedést kért.

A befektetésnek két feltétele volt: az egyik, hogy kevésbé fejlett régiókat karoljanak fel – az Empanada Story hivatalosan a Heves megyei Kerecsendre volt bejegyezve –, míg a másik, hogy a felkarolt vállalkozások kutatás-fejlesztéssel foglalatoskodjanak. Ez utóbbit a Hiventures azzal indokolta, hogy a cég olyan innovatív recepttel és készítési technikával rendelkezik, ami még a tésztabatyuk őshazájában, Argentínában sem ismert.

Az Empanada Story-vállalkozását Nagy Miklós egy Budapesten élő argentinnal közösen indította el 2018-ban. Eleinte csak házhoz szállították az empanadákat, majd egy évvel később nyílt egy pékség a Nagymező utcában, ami nem sokkal később szintén bezárt. A fővárosi argentin nagykövetség 2019-ben a Facebook-oldalára azt írta ki, hogy az Empanada Story volt az első cég Kelet-Európában, amely ipari mennyiségben gyárt empanadákat. Nagy akkor arról is beszélt, hogy szeretnének terjeszkedni, több boltot akarnak nyitni nemcsak itthon, hanem Ausztriában és Németországban is.


Frissítés november 30-án: Cikkünk megjelenése után közös nyilatkozatban reagált az Empanada Europe Kft. és a Hiventures Zrt, amiben azt írták, hogy az Empanada Europe Kft. 2021 nyarán részesült tőkebefektetésben a Hiventures Zrt. által kezelt Nemzeti Technológiai és Szellemi Tulajdon kockázati tőkeprogramból. A befektetést számos egyeztetés és üzleti átvilágítás előzte meg, amely kiterjedt a piaci megfelelőségre és potenciálra, a hazai és nemzetközi terjeszkedési lehetőségek vizsgálatára, az addig elért validált eredményekre és az eredménytermelési képességre egyaránt. Az Empanada Europe Kft. a befektetés időpontjában jól működő online és offline értékesítési csatornákkal rendelkezett, amelyeken keresztül jelentős árbevételt realizált. Folyamatban lévő ígéretes tárgyalásai, valamint saját befektetett pénzeszközei tovább erősítették üzleti pozícióját.

A nyilatkozat szerint a Nemzeti Technológiai és Szellemi Tulajdon kockázati tőkeprogram elvárásánakmegfelelően egy független, külső szakértő által lebonyolított innovációstartalom-vizsgálat megállapította, hogy az Empanada Europe Kft. fejlesztése eljárási innovációs tartalommal bír, mind a receptúra, mind az általa alkalmazott gyártási, előkészítési és sütési technológiák kombinációja révén.

Az előírásoknak megfelelően a kapott európai uniós forrás felhasználásának célja az Empanada Europe Kft. gyártókapacitásának fejlesztése, a kerecsendi gyártói tevékenységének elindítása volt. Ennek megfelelően a forrást a céltársaság a kerecsendi beruházás, az automatizált gyártási technológia és a kapcsolódó költségek (például termelő gépek beszerzése, ipari eszközök beszerzése, üzemhez kapcsolódó engedélyek beszerzése, személyi jellegű ráfordítások, alapanyagok, készletezési és rezsiköltségek) finanszírozására fordította. A forrásfelhasználás hazai és uniós jogszabályoknak való megfelelését az Empanada Europe Kft. szerződésben vállalta, ezt a Hiventures folyamatosan ellenőrzi.

Közleményükben arra is kitértek, hogy a beruházásnak köszönhetően az Empanada Europe Kft. saját árbevételt generált, amit fejlődésre, így országos szintű lefedettség elérésére, nemzetközi terjeszkedésre, franchise rendszer kialakítására fordított. Budapesti egységeit minden esetben saját árbevételből nyitotta, így semmiképpen sem helytálló a cikk azon állítása, amely szerint azok bármelyikét az alap befektetéséből finanszírozta. Miután a céltársaságot is súlyosan érintette a 2022-ben teret nyerő energiaválság, alapanyagár-emelkedés és infláció, a cikkükben konkrétan is megemlített Nyugati téri egység, akárcsak a KSH által 4500-ra becsült további kiskereskedelmi egység az országban, a racionalizálás jegyében bezárásra került.

Majd azt is hozzátették, hogy az Empanada Europe Kft. stratégiai váltáson megy keresztül, és minden erejével azon dolgozik, hogy értékesítési csatornáit felfuttatva tovább tudjon működni. Jelenleg együttműködés kialakítására törekszik hazai továbbértékesítő partnerekkel, élelmiszerláncokkal, és számos nemzetközi, többek között Ausztriát, Németországot, Franciaországot érintő tárgyalása is zajlik, hogy az empanada termékek neves külföldi üzletek polcain is megjelenhessenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!