Olaszország privatizálja a világ legöregebb bankjának 20 százalékát

2023. november 20. – 21:02

Másolás

Vágólapra másolva

Az olasz állam privatizálja a világ legöregebb bankjának számító Monte dei Paschi di Siena (MPS) húsz százalékát – tudta meg a Bloomberg az olasz pénzügyminisztérium hétfői közleményéből.

Az 1472-ben alapított bank az elmúlt években komoly gondokkal küzdött, nem teljesítő hitelei miatt 2009-ben és 2017-ben is mentőcsomaggal kellett kimenteni, ekkor szerzett benne részesedést az állam 5,4 milliárd euró fejében.

Az ekkor született megállapodás értelmében viszont az államnak idővel meg kell válnia a tulajdonrészétől – ennek a tervnek a részeként szeretné most Olaszország 252 millió részvény kibocsátásával eladni a bank 20 százalékát.

Előző hónapban kezdte meg Giorgia Meloni miniszterelnök a bank eladásának folyamatát tanácsadók felkérésével, hogy így próbálja maximalizálni az állam kézben maradó rész értékét. Az olasz államnak jelenleg 64 százalékos tulajdona van a bankban.

Korábban is próbálkozott az állam többségi tulajdonának eladásával, két évvel korábban az előző olasz kormány az MPS és az Unicredit SpA egyesítésével szeretett volna megválni a banktól, sikertelenül. Végül új vezérigazgatót neveztek ki, aki két év alatt vonzóbbá tette a bankot a befektetők számára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!