Mostantól közvetlenül rendelhetünk majd házhoz élelmiszert bármilyen kistermelőtől

2023. november 18. – 13:59

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss rendelettel a kistermelők értékesítési lehetőségeit könnyíti, bővíti a kormány – derül ki a héten megjelent Magyar Közlönyből, amit az Agrárszektor vett észre.

Az Agrárminisztérium új rendelkezése alapján megváltoznak a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és értékesítés higiéniai feltételeire vonatkozó rendelkezések, de az is, hogy egyáltalán ki minősülhet kistermelőnek, és ők miként értékesíthetik a termékeiket. Fontos változás, hogy a jogszabály módosítja a kistermelő fogalmát, így ezután már jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet is végezhet kistermelői élelmiszer-előállítást. A kistermelőket két kategóriába sorolják, rájuk más-más feltételek vonatkoznak. A második kategória értékesíthető mennyisége most kibővül, miközben csak egyszerűsített HACCP dokumentációt kell majd vezetniük az ide tartozóknak.

Új lehetőség, hogy a kistermelők ezután már közvetlenül, küldeményként is eljuttathatják a vevőkhöz a termékeiket: házhoz szállítás, csomagküldő kereskedelem, átadópont vagy automata útján is eljuthatnak a termékek a fogyasztóhoz.

Ehhez az élelmiszer csomagolásának biztosítania kell a szállításhoz szükséges élelmiszer-biztonsági követelményeket, és a kistermelőnek jeleznie kell a szállító felé, hogy a csomag élelmiszert tartalmaz. Átadóponton hűtést igénylő élelmiszer csak akkor értékesíthető, ha a végső fogyasztónak történő átadásig folyamatosan biztosított a hűtési lánc. Csomagküldésnél és automatás értékesítésnél a kistermelőnek be kell tartania az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló rendelet előírásait.

A rendelet hatályba lépésével ismét lehetőség nyílik a kiskapacitású vágóhidak működtetésére és igénybevételére, illetve a rendelet szabályozza, hogyan kell üzemeltetni a mobil vadfeldolgozó létesítményeket. A rendelet 2023. november 23-án lép hatályba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!