Jövőre 46 milliót is kaphatnak azok, akik falusi csokkal vesznek ingatlant

2023. november 16. – 11:32

Másolás

Vágólapra másolva

Jövőre akár 46 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak azok, akik falusi csokos településen vesznek ingatlant és bevállalják a három gyereket, derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös elemzéséből, amiben azt is írják, hogy a már gyereket nevelő, de további gyereket nem tervező családok csak ezeken a településeken tudnak állami támogatással ingatlant vásárolni. A falusi csok összege jövőre 15 millió forintra emelkedik, a csok plusz hiteléből pedig elengedhet 20 milliót az állam, a 2024-től már 11 millió forintos babaváró hitel pedig támogatássá alakul át, ha megszületnek a vállalt gyerekek. A családok így két vagy három gyerek vállalása esetén 25 vagy 46 millió forint vissza nem térítendő támogatással is számolhatnak.

Az ingatlan.com adatai alapján november közepén a falusi csokos településeken több mint 20 ezer lakóingatlant kínáltak eladásra, ezek átlagos négyzetméterára 258 ezer forint, egy-egy ingatlan esetében pedig 25,9 millió forint az átlagár. Budapesthez, a Velencei-tóhoz és a Balatonhoz közelebb eső településeken magasabbak az árak, távolabb viszont csökken az átlagár.

Balogh László, az ingatlan.com vezető szakértője szerint a következő években a falusi csokos településeken dinamikusabb lehet az ingatlanok felértékelődése, mint a nagyobb városokban.

A novemberi adatok Veszprém megyében (519 ezer forint), Győr-Moson-Sopronban (406 ezer forint), és Somogyban (393 ezer forint) legmagasabbak négyzetméterárak.

A három legdrágább falusi csokos település:

  • Tihany – 1,76 millió forint
  • Szalafő 1,38 millió forint,
  • Balatonszemes 1,19 millió forint.

200 ezer forintnál olcsóbb átlagos négyzetméterárral találkozhatnak a vevők a Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés megyei csokos településeken.

A három legolcsóbb falusi csokos település:

  • Karcsa 21 ezer forint,
  • Kenézlő 27 ezer,
  • Okány 37 ezer forint

az eladó lakóingatlanok átlagos négyzetméterára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!