Egyre olcsóbban kelnek el a korszerűsítés nélküli családi házak

2023. november 14. – 10:03

Másolás

Vágólapra másolva

A családi házak és a sorházak a legnagyobb vesztesei a rezsiszabályok módosításának, különösen, ha ezek még csak nem vagy csak alig estek át energetikai korszerűsítésen – írja a Bank360 szerzője a 24.hu-n megjelent cikkében. A Központi Statisztikai Hivatal adatai is alátámasztják, hogy mérséklődik a használt ingatlanok ára: míg 2022 első negyedévében az átlagos négyzetméterár országosan 215 ezer forint volt, 2023 második negyedévében már 20 százalékkal kisebb, 173 ezer forint.

Az egész országban esett a nagyobb alapterületű, gázfűtéses, alig vagy nem korszerűsített családi házak értéke, amit jelentősen befolyásolhatott a vevők alkuképessége is, amit segített az infláció is. Ez a gyakorlatban azzal jár, hogy míg egy ilyen ingatlant átlagosan 16,5 millió forintért lehetett eladni 2023 második negyedévében, addig egy évvel korábban még 21,4 millió forintot is kaphattak érte az eladók.

A szubjektív megélést valószínűleg az is rontja az eladóknál, hogy a leértékelődéssel párhuzamosan a lakótelepi vagy többlakásos lakások ára emelkedett, hiszen ezek kevesebb energiát fogyasztanak, alacsonyabb a rezsijük, mint a családi házaké. A Bank360 azt írja, hogy a többlakásos házban lévő lakások átlagos négyzetméterára 2022 első negyedévéhez képest 17 százalékkal (738 ezer forint/négyzetméter), a paneleké 14 százalékkal nőtt (555 ezer forint/négyzetméter) 2023 második negyedévére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!