Romániában 40 százalékkal emelkednek jövőre a nyugdíjak

2023. november 7. – 15:48

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában 2024 szeptemberétől 40 százalékkal emelkednek az állami nyugdíjak – írta a Portfolio a Reuters nyomán.

A hivatalos ok az unió által szorgalmazott nyugdíjreform, aminek az egyenlőtlenségek csökkentése a célja, valamint hogy a választási megfontolásoktól független legyen a nyugdíjpolitika. A nyugdíjrendszer reformja előfeltétele, hogy az ország továbbra is részesüljön az EU gazdaságélénkítő alapjaiból. A nyugdíjemelés utáni hónapokban Románia három választást is tart.

A nyugdíjreform 13,8 milliárd lejjel növeli meg havonta az állami kiadásokat. Egy lej 76 forint jelenleg. A romániai átlagnyugdíj nem érte el idén nyáron a kétezer lejt sem, vagyis a 152 ezer forintot. Viszonyításul: 2023. január elsején az öregségi nyugdíj átlagos összege Budapesten volt a legmagasabb, 248 415 forint. Ez az országos átlagot 40 ezer forinttal, a legalacsonyabb megyei értéket, Bács-Kiskun megye átlagát pedig 63 ezer forinttal haladta meg.

A kormányzó román koalíció nyilván szavazatokat remél az emeléstől, de az igazi nehézség 2030-tól következik, amikor a pillanatnyilag is munkaképes dolgozók nagy számban érik el a nyugdíjkorhatárt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!